Ceny Gratias agit jsou rozdány. Letos putují do USA, Irska, Finska, Francie, Argentiny či Japonska

Jacques Rupnik a Jan Lipavský

Deset osobností a dvě organizace dostaly letos Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí. Ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský je udělil v Černínském paláci. Laureáti si pro ocenění přijeli ze Spojených států, Irska, Finska, Francie, Argentiny, Německa či Japonska.

Cenu Gratias Agit uděluje od roku 1997 ministerstvo zahraničí lidem lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad své profesionální povinnosti zasloužili o šíření dobrého jména Česka ve světě a prohlubují zájem o něj v zahraničí.

Z Irska si pro ocenění přijela vysokoškolská pedagožka a propagátorka češtiny, české kultury a dějin v Irsku Jana Fischerová. V Irsku vyučuje na Trinity College Dublin, kde se nachází jediná slovanská katedra na irském ostrově. Vytvořila tam také soubor večerních kurzů českého jazyka a literatury, které jsou nabízeny jak studentům univerzity, tak širší veřejnosti.

Jana Fischerová | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Propagace českého jazyka, kultury a dějin se stala pro Janu Fischerovou koníčkem i posláním. Organizuje v Dublinu veřejné semináře s českými a irskými autory a překladateli, spolupracuje s Českou školou Dublin, pro kterou sestavila kurz českého jazyka a literatury pro středoškoláky, kteří se v Irsku chystají složit maturitní zkoušku z češtiny.

Filoložka, spisovatelka, politolog, historik, lidskoprávní aktivista či operní pěvkyně 

Z Finska si přijela cenu od ministra zahraničí převzít Helena Lehečková - filoložka, vysokoškolská pedagožka, autorka knih pro děti a mládež a také úřední překladatelka z finštiny. Od roku 1986 pracuje na Helsinské univerzitě, od roku 1995 jako docentka české filologie. Vybudovala tam studijní obor český jazyk a kultura, který patří k nejúspěšnějším mezi tzv. malými jazyky a který je dnes možné studovat i jako hlavní obor. Vyučila češtinu stovky finských studentů a významně přispěla k jejich pozitivnímu vztahu k Česku a české kultuře.

Je autorkou několika učebnic češtiny pro Finy. Kromě slavistiky se zabývá také neurolingvistikou a literaturou pro děti a mládež, vedle toho překládá z finštiny i divadelní hry. Od roku 2003 spolupracuje s Finskou národní operou, kde učí finské zpěváky správné výslovnosti českého textu při inscenování českých oper.

Letošními laureáty ocenění Gratias agit jsou kromě Jany Fischerové a Heleny Lehečkové, také Jana Beranová – spisovatelka, překladatelka literatury i oper žijící v Nizozemsku, Jacques Rupnik - francouzský politolog a historik narozený v Praze, předseda argentinské neziskové organizace CADAL Gabriel C. Salvia, který při své činnosti úzce spolupracuje s českými organizacemi a institucemi, dále je to historik a spisovatel pečující o odkaz československých válečných veteránů George Edward Scott z Velké Británie.

In memoriam dostal cenu Alexander Speiser - přeživší holokaustu, podnikatel v informačních a komunikačních technologiích a bývalý předseda izraelsko-české obchodní komory. Oceněni byli také profesor ústavního práva Michael Paul Seng, sopranistka Eva Urbanová či, Herbert Werner, který byl prvním německým spoluředitelem Česko‑německého fondu budoucnosti.

Michael Paul Seng a Jan Lipavský | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Dvě organizace

Z organizací ocenění obdržely folklorní uskupení Slovácký krúžek a Skaličané z Bratislavy a Tokijská univerzita mezinárodních studií.  Slovácký krúžek a Skaličané před dvěma lety oslavil stoleté narozeniny. Vystupuje na kulturních akcích, festivalech, slavnostech, jeho členové zpívají při významných událostech České republiky.

Ocenění obdrželo folklórní seskupení Slovácký krůžek a Skaličané | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Tokijská univerzita mezinárodních studií (Tokyo University of Foreign Studies, TUFS) je jednou z nejvýznamnějších vysokých škol v Japonsku se zaměřením na mezinárodní a jazyková studia. Zároveň je jedinou univerzitou v zemi, na které lze studovat češtinu, českou kulturu a historii jako hlavní studijní obor.

Důležitou součástí aktivit tokijské bohemistiky je časopis Raz, dva, tři – časopis japonských studentů češtiny, který vychází dvakrát ročně od roku 2019. Každý rok se také koncem listopadu koná univerzitní studentský festival Gaigosai, v jehož rámci studenti druhého ročníku nastudují divadelní hru v češtině a studenti prvního ročníku vaří česká jídla.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: MZV ČR
klíčové slovo:
spustit audio