Češi a houbaření: Téměř třetina vyráží do lesa pravidelně, většinou ráno a na známá místa

Borůvky, maliny, ostružiny, ale hlavně houby. Sběr darů lesa je mezi Čechy a Češkami stále mimořádně oblíbený. Dokládají to i data z nejnovějšího průzkumu společnosti SC&C, podle kterých zhruba třetina z nich vyráží do lesa na houby pravidelně. Naopak jen necelá pětina nehoubaří vůbec.

Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

„Výsledky průzkumu potvrzují všeobecně rozšířenou domněnku, že Češi mají mimořádný zájem o sběr hub,“ uvedla společnost SC&C. Několikrát týdně chodí na houby šest procent dotázaných, několikrát měsíčně 23 procent. Zřídka pak houbaří 54 procent populace. Průzkum odhalil i zajímavé podrobnosti. Například to, že většina lidí chodí na houby ráno a na místa, které už zná.

„Více než polovina českých houbařů, bez ohledu na pohlaví, věk nebo vzdělání, preferuje sběr hub na dobře známých místech, kde mají jistotu, že houby rostou. Téměř dvě třetiny houbařů se v den výpravy do lesa nachází v lese nejpozději v 9 hodin ráno. Oproti tomu zhruba pětina houbařů vyrazí až odpoledne, což možná trochu překvapivě zahrnuje i ty nejaktivnější houbaře. Češi si zkrátka na houby udělají čas kdykoliv,“ uvedli autoři průzkumu v tiskové zprávě.

Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Co se týče krajů, nejrozšířenější je houbaření na Vysočině – houbařské vášni se věnuje 18 procent tamních obyvatel minimálně několikrát týdně. Následuje Pardubický kraj, kde na houby do lesa vyráží 14 procent lidí, a poté Karlovarský a také Královéhradecký kraj, kde pravidelně houbaří 13 procent obyvatel. Ale ani v ostatních regionech nejsou příliš pozadu.

Borůvky | Foto: Radio Prague International

Sběru lesních plodů se oproti houbám pravidelně věnuje jen přibližně 14 procent populace, převážně lidé do 50 let věku.

„Nicméně, více než dvě třetiny Čechů, bez ohledu na pohlaví, vzdělání nebo místo bydliště, se sem tam za těmito pochoutkami na výlet vydají. Motivací pro sběr lesních plodů je pro tři čtvrtiny těchto sběračů především chuť lesního ovoce. Podobně jako při houbaření, i výlety za lesními plody, jsou často spojeny s relaxací a pobytem v přírodě,“ uvádí společnost SC&C.

Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Rekordní rok 2022

Vloni měli čeští sběrači lesních plodů a zejména houbaři rekordní rok. Podle studie, kterou pro ministerstvo zemědělství zpracovala Česká zemědělská univerzita, za loňský rok nasbírali lesní plody za téměř 8 miliard korun – nejčastěji houby, borůvky, maliny a ostružiny, méně pak bezinky a brusinky.

Ilustrační foto: _Alicja_,  Pixabay,  Pixabay License

„Les je ideálním místem pro odpočinek, pobyt v něm má ozdravný účinek nejen pro naši psychiku, ale i tělo. Naše lesy tak splňují svou rekreační funkci dokonale. Češi spojují procházku se sběrem lesních plodů, jde v podstatě o národní hobby,“ konstatoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

V Česku  - na rozdíl od mnoha jiných zemí - totiž sběr darů lesa není regulovaný, z lesa si jich tak mohou odnést, kolik chtějí.

Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

Například v Německu je omezení na množství kilogramu nasbíraných hub na osobu, v Rakousku nesmí sběr hub překročit dvě kila. Italové zase platí za vstup do lesa a ve Švýcarsku můžete houbařit pouze v určitých dnech. Nizozemsko je pak jedinou zemí v EU, kde z lesa nesmíte přinést vůbec žádnou houbu a případné porušení je trestáno jako pytláctví.

V České republice je ve vlastnictví státu 56 procent lesů. Obce a lesní družstva mají 18 procent. Na soukromé vlastníky pak připadá 26 procent.