100 let České mykologické společnosti

Češi milují houbaření. Snad nikde na světě se lidé v takovém počtu nevydávají do lesů, aby plnili košíky nejrůznějšími druhy hub, které pak smaží, suší, nakládají.

František Smotlacha | Foto:  public domain

Podíl na tom, že sbírání hub je v Česku jedním z nejoblíbenějších koníčků, má František Smotlacha. Tento znalec hub a propagátor jejich sbírání stál u vzniku mykologické poradny, která pomáhala nejistým houbařům rozpoznat jedlé houby. Spolu s akademikem Bohumilem Němcem začali vydávat Časopis českých a slovenských houbařů. V roce 1921 založil Československou mykologickou společnost, kterou léta vedl. Životním dílem Smotlachy byl Atlas hub jedlých a nejedlých, který vyšel v polovině minulého století a stal se jakousi biblí všech houbařů.

Česká mykologická společnost dnes funguje na více než 40 místech v Česku, pořádá přednášky, poradny, výstavy hub a soustředí se i na ochranu ohrožených houbovišť.

Ilustrace ze Smotlachova Atlasu hub jedlých a nejedlých | Zdroj:  nakl. Melantrich
klíčová slova:

Související