Češi proti vpádu ruských vojsk na Ukrajinu protestovali i v zahraničí, například v Paříži

Demonstrace na pařížském náměstí Republiky proti ruské invazi na Ukrajině

Pařížské náměstí République se zahalilo do ukrajinských barev. Demonstrace proti ruské invazi se tu zúčastnili i Češi.

Foto: Jana Stuláková,  Český rozhlas

Policie uvedla, že se demonstrace zúčastnilo na 16 tisíc lidí. Kromě Ukrajinců, Francouzů a Rusů, kteří tak chtěli ukázat, že ne všichni Rusové s válkou souhlasí, se demonstrace zúčastnili i Češi. Podporu Ukrajině přišli vyjádřit například Alena s Helenou, které jsou v Paříži na studentské stáži, a Matěj, který zde pracuje.

Češi na demonstraci: Konflikt vnímáme jako největší ohrožení míru

Foto: Jana Stuláková,  Český rozhlas

“Válku vnímám jako naprosto zásadní historický okamžik. Putinovo Rusko definitivně ukázalo, že je agresivní velmocí, která nedbá na mezinárodní právo a je otevřeně nepřátelská vůči Západu. Doufám, že ruská agrese povede nejen k hlubší integraci západních struktur jako EU a NATO, ale i k celkové reformě současného systému mezinárodních vztahů, který je mnohdy bezzubý vůči agresorům a autokratům, odpovídá Helena na otázku, jak na ni současný konflikt doléhá.

Alena doufá, že bude ruský prezident za své kroky postaven před Mezinárodní trestní soud: “Ruská invaze prezidenta Putina pro mě znamená hrůzný zločin, který by měl být potrestán. Doufám, že se jej podaří dostat před tribunál v Haagu a bude odsouzen za zvěrstva proti lidskosti.”

Foto: Jana Stuláková,  Český rozhlas

Podle Matěje, který válku rovněž označil za hrůzný akt, by si snad Evropa vzhledem k této situaci mohla více uvědomit hrozby, které jí od zemí, jako je Rusko, hrozí:

“Tato invaze je podle mě hrůzný a zbytečný válečný akt, kvůli kterému zemřou desetitisíce lidí. Jedná se o největší ohrožení evropského míru za desítky let. Je to ovšem i příležitost pro evropské státy zbavit se svého idealismu a začít vnímat a reagovat na hrozby ze států, které uvízly v despotických časech a nehodlají na tom nic měnit.”

Válka se nás osobně dotýká, říkají čeští demonstranti

Jako spousta Čechů se všichni tři pevně shodují na tom, že se jich konflikt osobně dotýká: “Válka a vývoj daných událostí ve mně vzbuzují vztek, smutek a bezmoc zároveň,” říká Alena.

Foto: Jana Stuláková,  Český rozhlas

A Matěj dodává: “Informační válka proti evropskému demokratickému paradigmatu, a tedy našim hodnotám, probíhá již delší dobu, nyní ji však Putin eskaloval do otevřeného konfliktu. Snaží se tak dále ničit budoucnost Evropy, která stojí na svobodné společnosti. Sám se považuji za zastánce hodnot svobodného světa, a tak se válka dotýká i mě, ač se (alespoň prozatím) nemusím bát o život svůj i své rodiny.”

Helena, jakožto studentka historie, si je dobře vědoma paralely s předchozími obdobnými krizemi: “Neustále poslouchám rozhlas, kontroluji Twitter a diskutuji o válce na Ukrajině s přáteli. Studuji historii a vnímám tudíž velmi intenzivně paralely současné situace s předchozími krizemi a válkami v Evropě. Je to velmi nepříjemný pocit.”

Nevíme, zda Francouzi chápou podstatu Putinova Ruska. Nemají historickou zkušenost

Foto: Francois Mori,  ČTK/AP Photo

Francouzi jsou válkou zděšeni a Ukrajinu podporují, z různých důvodů však konflikt neprožívají tolik, jako Češi.

Důvodů je mnoho, jedním z nich je například rozdílná historie, jak zmiňuje Alena: “Myslím si, že Francouzi se o konflikt zajímají, informují se a rozhodně jim to není jedno. Nevnímají jej však tak intenzivně jako Češi. Hranice jsou blíž, žije u nás velká komunita Ukrajinců a spousta Čechů také vzpomíná na rok 1968. Vrací se jim vzpomínky, vnímají v tom jisté podobnosti, zradu, kterou tenkrát lidé prožívali.”

Podle Matěje i Heleny mají Francouzi k událostem větší odstup, ať už geografický, nebo ten historický: “Obávám se, že mnoho Francouzů si v únoru 2022 poprvé ujasnilo, kde že se vlastně Ukrajina nachází. Nedělám si tedy iluze, že by konfliktu rozuměli a nejsem si jistý, zda chápou rozměry informační války i skutečnou podstatu Putinova Ruska. Věřím však, že jako národ začnou více vnímat, že se tato válka týká i jich, a že i jejich podpora bude potřeba k tomu, aby se Evropa stala jednotnější směrem dovnitř i silnější navenek,” shrnuje přístup Francouzů Matěj.

Pro některé Francouze je válka další debatní téma

Foto: Francois Mori,  ČTK/AP Photo

Helena dodává, že francouzská média se o konfliktu nezmiňují tak dopodrobna, jako ta česká, a pro některé Francouze tak válka představuje jen další debatní téma: “Z osobní zkušenosti mohu říct, že všichni jsou znepokojení a rozhodně není nikdo, kdo by Putina obhajoval. Na druhou stranu je cítit větší odstup - válka je přeci jen daleko a mnozí ještě před týdnem ani nevěděli, kde Ukrajina vůbec leží. Pro část Francouzů je proto konflikt jen dalším tématem k diskuzi, a necítí se v něm tak osobně zainteresovaní jako Češi. Je to myslím cítit i v médiích - ta francouzská například neinformují o dění na Ukrajině tak podrobně, jako ta česká, a před reportážemi z bojů či rozhovory s Ukrajinci dávají někdy více prostoru intelektuálním debatám.”

Francouzi však podle ní Ukrajinu podporují právě na demonstracích: “Francie ale ukazuje podporu Ukrajincům na pravidelných demonstracích, při kterých je cítit velká solidarita s napadeným státem.”

Další z demonstrací na podporu Ukrajiny proběhla na pařížském náměstí Bastilly | Foto: Francois Mori,  ČTK/AP Photo
klíčové slovo: