Léčba zraněných Ukrajinců z Majdanu úspěšně pokračuje

Foto: Olena Ivantsiv, Člověk v tísni

ČR jako jedna z mála zemí dokázala rychle a účinně pomoci Ukrajincům, kteří byli vážně raněni v průběhu revoluce na Majdanu. Na čtyři desítky lidí našly v Česku díky vládnímu programu MEDEVAC lékařskou pomoc v okamžiku, kdy mnohým z nich šlo o život. Kromě ošetření mají také kompletní sociální zajištění, včetně oblečení, tlumočení i spojení s vlastí a svými příbuznými. Svědčí o tom reportáž z pražské nemocnice:

Foto: Olena Ivantsiv,  Člověk v tísni
Na jednom z oddělení Fakultní nemocnice Motol. Tady se zotavují dva mladí muži. Teprve sedmnáctiletého Oleksandra z Chmelnické oblasti jsem nechtě svým příchodem probudil. Tak si na začátek zatím povídám s jeho o pár let starším krajanem Sašou, kterého už každým dnem mají lékaři propustit na rehabilitaci v Jánských Lázních. Také on byl raněn v bojích na Majdanu. Zajímám se nejdříve o praktické otázky jeho léčby v Česku, i když pochopitelně vzápětí přecházíme na aktuální situaci v Ukrajině.

"Všichni lékaři tu umí anglicky, sestřičky sice mluví jen česky, ale něco jsem se už naučil. Je to veselý jazyk. Třeba 'Pozor, policie varuje', v ruštině znamená 'Hanba, policie krade'. I proto je dobře, že je tu hodně rusky mluvících žen mezi pomocným personálem, když je potřeba pomohou s překladem. Ale jako doma, to tu není,"říká Saša s trochou ironie. Oba mladí muži mají za sebou dramatické události i nedobré zkušenosti z ukrajinských špitálů, a před sebou nejistotu, jak se bude situace na Ukrajině dál vyvíjet…

"Samozřejmě sledujeme, co se tam děje. Máme tu přístup na internet." Saša ale věří, že všechno zase dobré. Teď, když se vyléčil, je připraven se postavit znovu na obranu revoluce. O budoucnosti své vlasti nemá pochyb: "Ukrajina zůstane jednotná a získáme nakonec zpět i Krym. Věříme tomu a neztrácíme víru, co by nám potom zbylo. Rusko válku nezačne, to je otázka elementární logiky. Už tak je proti němu dneska skoro celý svět." Namítám, že, kdyby Rusko nechtělo válku, pak by neanektovalo ani Krym. Mladý revolucionář ale soudí, že Krymem si chtěl Putin jen zvýšit popularitu doma. Další dobrodružství v Ukrajině by bylo už riskantní. Sám Saša se narodil v metropoli Západní Ukrajiny, ve Lvově.

Foto: Olena Ivantsiv,  Člověk v tísni
"Mám přitom typicky ruské jméno Medveděv, jako jejich premiér. Taky, když mne přijímali tady v nemocnici, říkali: Jednoho Medveděva ještě vyléčíme, ale Putina už ne! Můj otec přišel v sovětských dobách na Ukrajinu ze Sibiře. Ve Lvově jsem chodil do ruské školy, nikdy mě za to nikdo nešikanoval. Ukrajinsky rozumím, ale mluvím rusky. Nikdy, za celých 24let, jsem s tím neměl problém, ani na Západě, ani v Kyjevě. A to, co říká Moskva je lež." Náš krátký rozbor aktuální situace poslouchá taky Lena Kozlovská, která doprovází na léčení v Česku svého těžce raněného syna Oleksandra: "Bude to, co chce Bůh. A určitě je potrestá. Jde jim jen o peníze a funkce a trpí tím naše děti. Chtějí jen pořád více moci a peněz. "

Přisedám na okraj nemocničního lůžka Oleksandra, který se pomalu probouzí, a zajímám se u jeho matky Leny Anatolijevny, jak je ona spokojena s péčí, kterou tady v Motolské nemocnici má syn:

"Starají se moc dobře. Máte výborné zdravotnictví. Tohle bychom v Ukrajině neměli. Je to smutné, že syn přišel o nohu, ale u nás v Ukrajině bych přišla i o něj. Do rány se mu dostala infekce, buď už kulka byla infikovaná, nebo ji chytil v ukrajinské nemocnici. Dělali mu tam dvě operace a výsledek? Do Česka ho vezli už prakticky v kómatu. Tady ho čeští doktoři zachránili a slíbili, že až dostane protézu, zase bude běhat. O všechno se stará ČR, zaplať Bůh za to. I za ty peníze, které platí na léčení. Doma takové podmínky nemáme, a i kdyby, nikdy bych to nezaplatila, ani kdybych prodala byt," dodává s vděčností Ukrajinka Lena Anatolijevna.


Foto: Olena Ivantsiv,  Člověk v tísni
O převoz pacientů z Majdanu do Česka se postaraly hlavně humanitární organizace. Nasazení ze strany Charity i Člověka v tísni bylo opravdu příkladné. Samotný projekt MEDEVAC existuje už několik let. Vždy ke konkrétnímu případu vláda uvolní peníze. A v tomto případě český kabinet zareagoval velice rychle. V okamžiku, kdy docházelo k největším tragédiím na Majdanu, kabinet schválil deset milionů korun. A pak už to byla otázka jen několika hodin, aby Člověk v tísni zorganizoval evakuaci postižených Ukrajinců do Prahy. Odtud je pak už Charita rozvážela do nemocnic, které byly dohodnuty přes ministerstvo zdravotnictví. Člověk je v té chvíli hrdý na Českou republiku a na lidi, kteří dokážou včas pomoci. Ta pomoc zde byla velice nutná. Ukrajinci byli velice vážně zranění, sami se ale báli jít do nemocnice, protože zvláštní bezpečnostní síly je často unášely. Takže česká pomoc přišla opravdu v poslední chvíli.

Člověk v tísni bude Ukrajině pomáhat i nadále. Má tam kontakty v krizové oblasti jihovýchodní Ukrajiny. Pokud to bude potřeba, je schopen pomoci jako v případě kyjevského Majdanu. Představitelé této neziskové organizace nicméně zdůrazňují, že největší díl práce by měla odvést ukrajinská vláda, protože je bezprostředně zodpovědná za bezpečnost lidí na Ukrajině. Samotný program MEDEVAC pokračuje, na tuto akci bylo uvolněno deset milionů korun. Léčení 38 Ukrajinců bude probíhat tak dlouho, dokud budou léčbu a následnou zdravotní péči potřebovat. Pokud by Ukrajina potřebovala nový program MEDEVAC, musí vláda rozhodnout o nových finančních prostředcích. Doufejme ale, že tomu tak nebude, "