Češi v Británii naletěli podvodníkům, kteří jim slíbili práci

0:00
/
0:00

Až stovky Čechů a Slováků mohly být podvodně vylákány na práci ve Velké Británii. Zprostředkovatelé, kteří jim slíbili zaměstnání, od nich pouze inkasovali peníze a zmizeli. O případu informovala BBC. Britský labouristický poslanec Jim Sheridan požaduje vysvětlení od premiéra Tonyho Blaira. O případ se zajímala Milena Štráfeldová:

Od 1. května loňského roku, kdy se po našem vstupu do Evropské unie otevřel pro Čechy pracovní trh ve Velké Británii, se tam registrovalo zhruba 13 000 českých a slovenských zájemců o práci. Další stovky lidí však mohly naletět podvodníkům, kteří je pouze okradli o peníze za "zprostředkování práce". Šlo až o desítky tisíc korun. O podvodech nedávno informovala ve své reportáži BBC. Podle labouristického poslance Jima Sheridana, který se zabývá případy nelegálního zaměstnávání ve Velké Británii, může jít jen o špičku ledovce. Sheridan se chce kvůli tomu obrátit na britského premiéra Tonyho Blaira. Britské velvyslanectví v Praze nemá o podvedených Češích bližší informace, podle vedoucího tiskového odboru Petera Wickendena však britská vláda proti podvodným zprostředkovatelům práce přijala přísná opatření:

"Osobě, která lidem zajišťuje práci ve Velké Británii a chce tyto lidi zneužívat, nebo předpokládá, že je někdo další v Británii chce vykořisťovat, hrozí až čtrnáct let ve vězení."

Pokud někteří zprostředkovatelé odeberou svým zahraničním klientům pasy, hrozí jim až dvouleté vězení, říká Peter Wickenden. Britské ministerstvo obchodu a průmyslu od loňského roku také podstatně zpřísnilo kontrolu agentur, které zprostředkují práci pro cizince.

Práci ve Velké Británii zprostředkovává pro své klienty i česká agentura Student Agency. Od jara loňského roku našla zaměstnání pro zhruba pět set lidí. Podle ředitele agentury Radima Jančury se jedná hlavně o manuální práci v továrnách, v restauracích nebo au pair pobyty. Své nové zaměstnance si britští zaměstnavatelé přijíždějí vybírat i do Česka: právě v těchto dnech proběhl jeden z takových workshopů v Brně. Za samotné zprostředkování práce ale agentura nesmí podle zákona od svých klientů inkasovat peníze:

"Takže pokud vidíte, že někdo žádá za nalezení práce patnáct, šestnáct tisíc korun, tak na tom není něco v pořádku,"

tvrdí Radim Jančura. Zájemce o práci ve Velké Británii by mělo varovat i to, že jim zprostředkovatel neudá žádnou adresu, kontaktuje se s nimi jen prostřednictvím mobilního telefonu a dává si s nimi schůzky v restauracích. Peníze za zprostředkování práce od nich požaduje předem a v hotovosti. Policie v Británii zatím prý nemá o případech podvodného vylákání peněz přesnější údaje. Podle BBC však může jít o organizovaný zločin.