Česko v Bruselu ukazuje, že tuzemský design patří ke světové špičce

Jaroslav Kindl, ŠKODA 1100 OHC, 1957

Pod pojmem český design se ukrývá celá řada pozoruhodných výrobků a děl. Výstava u příležitosti českého předsednictví EU se snaží přiblížit i pozadí jejich vzniku. Nabízí i příběhy firem, které dokumentují staleté kulturní a řemeslné tradice.

Jindřich Vybíral | Foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

„Nebylo úplně lehké vybrat z českých firem a projektů omezený počet, který by se vešel do Design Musea. Různí se stáří společností - od těch založených v 19. století (Škoda Auto, TON, Český porcelán), přes vlnu firem založených po roce 1989 (LINET, mmcité) až po velmi mladé projekty (Prusa Research, PÁR)," připomíná rektor UMPRUM Jindřich Vybíral.

"Chceme také alespoň v náznaku ukázat šíři odvětví, která v souvislosti s designem v České republice existují - od tradičně prezentovaného sklářství, přes automobilový průmysl, firmy vyrábějící městský mobiliář, zdravotnickou techniku, nábytek, obuv, porcelán, šperky, až po relativně mladé obory 3D tisku či herní animace."

Výstava je rozdělená do dvou částí. Jedna je k vidění v Pražském domě v Bruselu (od 8. září do 2. října) a druhá v Design Museu Brussels (od 7. září do 8. ledna).

Představuje se cibulák, škodovka i ikonická 'thonetka'

Ke starším firmám, které v Bruselu představují své výrobky, patří například Český porcelán. Sídlí v severočeském Dubí, a vyrábí majoliku a později porcelán téměř 160 let. Typická je výroba 'cibuláků', které představuje i v Bruselu.

Během své existence vystřídala firma šestnáct majitelů a sedmnáct názvů. K přetrvání a stabilitě přispěla osobnost Vladimíra Feixe, který ve firmě pracoval 74 let, z toho 51 let na pozici ředitele. Za jeho působení produkovala firma 670 tvarů cibulového porcelánu.

Škoda Auto patří k nejstarším dosud aktivním automobilkám na světě, na trhu působí již 127 let. V České republice je dlouhodobě firmou s nejvyššími tržbami, největším exportérem i jedním z největších zaměstnavatelů. V Buselu nabízí historický vůz Škoda 1100 OHC z roku 1957 od konstruktéra Jaroslava Kindla. Původně byl určený na závody na okruzích. Tímto sportovním vozem se nechali inspirovat současní designéři a proto je na výstavě i model ŠKODA Vision GT.

Česko ukazuje i židle z firmy TON, nebo textilní techniku modrotisku, která je na seznamu UNESCO. V Bruselu je ikonická židle č. 14 vyráběná od roku 1859, které se prodalo ve světě už více než 80 milionů kusů.

Firma původně s jedním zaměstnancem má dnes obraty v řádu miliard korun

Po roce 1989 vznikla například firma LASVIT. Rozvíjí dlouholetou tradici českého sklářství. Výtvarné směřování firmy určuje od roku 2011 v pozici uměleckého ředitele významný český designér Maxim Velčovský.

Těžištěm jsou zakázková díla. Její skleněné instalace dotváří 2.500 veřejných i soukromých prostorů - divadla, hotely, kasina, firemní sídla, paláce, jachty či privátní rezidence. V Bruselu se představuje Herbarium. Designérka Mária Čulenová-Hostinová do skleněných komponentů zakomponovala rostliny a větvičky z Lužických hor, kde kolekce Lasvitu vznikají.

Z malé rodinné firmy se až k holdingu na světové špičce vypracovala firma LINET. Do světa prodala za třicet let existence více než milion nemocničních lůžek. V současné době je LINET Group největším světovým výrobcem zdravotnických a pečovatelských lůžek.

Zajímavý design mají i výrobky nejmladších firem. Nadšeneckým startupem s jedním zaměstnacem, který se rozrostl ve firmu s obratem v řádu miliard korun je společnost Prusa Research. Dnes pro firmu pracuje 700 lidí a jde o jednoho z nejvýznamnějších hráčů v odvětví 3D tisku. Během výstavy firma vyrábí dílky ze stavebnice absolventa UMPRUM Tomáše Hovorky XIO. Návštěvníci se budou moci zapojit a skládat je podle vlastních nápadů.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České předsednictví v Radě Evropské unie

    Česko po 13 letech opět stojí v čele EU. Politici i analytici v Bruselu se shodují, že má před sebou těžký úkol. Jeho splnění ale může zemi zajistit místo v centru dění EU.