Český pavilon na EXPO 2010 v Šanghaji má úspěch

Foto: ČTK

Rekordních 189 zemí se představuje na světové výstavě Expo 2010 v čínské Šanghaji. Český pavilon zařadil ještě před otevřením list Hongkong Daily mezi pět nejlepších. První den ho navštívilo skoro 36 tisíc lidí. Návštěvníci se mohou proletět nad českou krajinou, sáhnout si pro štěstí na reliéfy z Karlova mostu nebo hádat kolik zlata obsahuje zlatá slza.

Expozice s názvem "Plody civilizace" má prezentovat Česko jako turistickou destinaci a zajímavý investiční prostor. Český pavilon byl prý vůbec první, který v sobotu otevřel, hned jak se před ním vytvořila fronta. Z hokejových puků je na něm vytvořen půdorys pražského Starého Města. Interiér pak tvoří imaginární městská krajina. A jak řekl šéf české účasti Pavel Antonín Stehlík, lidé se po ní mohou procházet, ale i létat.

Pavel Antonín Stehlík na slavnostním otevření,  foto: www.czexpo.com
"Návštěvníci si mohou sednout do modelu českého ultralightu Sting a proletět se nad českou krajinou. Předpokládali jsme, že toto bude atrakce spíše pro děti, nicméně je to atrakce, o kterou se doslova perou dospělí. Je tam zlatá kapka, kterou jsme slíbili, že uděláme, je tam obrovská spousta krásných a interaktivních exponátů a opravdu budí pozornost."

Zlatá slza představuje zvláštní kontrast. Slza jako jedna z mála látek, se kterou se neobchoduje a zlato jako symbol moci. Kolem zlaté kapky bylo rušno ještě před tím, než byla vyrobena. Česká vláda totiž odmítla zapůjčit na její výrobu tunu zlata a tak ho nakonec organizátoři sehnali jinde.

Foto: ČTK
"Na otázky výroby a váhy je uvaleno informační embargo,"

uvedl na serveru tn.cz Federico Díaz, autor kapky i expozice, která pracuje s pocity člověka. Manažer české účasti Jiří František Potužník přidal další zajímavost.

"Každý návštěvník českého pavilonu dostane možnost tipnout si, kolik ryzího zlata bylo použito na její výrobu."

Deset lidí si pak mezi sebou rozdělí téměř 1,5 milionu korun. Impozantní kapka vysoká 80 centimetrů je ve skleněné krychli. Vejít do ní může každý pětistý návštěvník českého pavilonu. Posadí se do senzorického křesla, které jejich pocity při pohledu na ryzí zlato převede do barev, zvuků a vůní.

Návštěvníky přitahují také reliéfy sejmuté z Karlova mostu - bronzové plakety ze sochy Jana Nepomuckého, které si v Praze turisté hladí pro štěstí. Stejně mají podle generálního komisaře české účasti Pavla Stehlíka působit v našem pavilonu na EXPO.

Foto: ČTK
"Štěstí je v Číně důležitý pojem a já jsem přemýšlel, co je symbolem štěstí u nás. Zrovna jsem šel po Karlově mostě a viděl jsem, jak se nějaká parta Japonců sahala pro štěstí na tyto reliéfy a v tu chvíli jsem si říkal, tak tohle musíme dokázat, bylo to hodně úsilí a jsem moc rád, že se to povedlo."

Hlavní město Praha představuje na Expu nejen zmenšeniny nejslavnějších památek, ale díky interaktivním tabulím i ostatní atraktivní místa metropole, uvedl předseda zahraničního výboru zastupitelstva Tomáš Chalupa.

"Je tam plně funkční kopie celého mechanismu staroměstského orloje. Ta pražská expozice zaujala organizátory natolik, že je součástí šotu, který se vysílá v čínské televizi jako upoutávka na celé Expo."

K hodnocení českého pavilonu může příznivě přispět i místní restaurace. Podávají se v ní česká jídla, například kostelecké bramboráčky s uzeným, pečená kachna nebo kančí na šípkové omáčce. Vrcholem české účasti na Expu bude 17. května český národní den. Podílet se na něm budou dvě stovky umělců.