Český vývoz loni byl opět rekordní

Foto: Evropská komise

Českým firmám se v posledních letech daří ve vývozu do zahraničí. Celkový vývoz v roce 2012 totiž přesáhl tři biliony korun a také se dosáhlo vůbec nejvyššího obchodního přebytku v historii. Zároveň s rekordními čísly vývozu ale Český statistický úřad zveřejnil, že česká ekonomika je v dlouhodobé recesi. Vývoz výrazně přispívá ke stavu ekonomiky, podle ekonomických analytiků ho ale nezachrání.

Foto: Evropská komise
Výsledky českého exportu dělají radost politikům i české ekonomice. Současná exportní strategie do roku 2020 vychází z toho, že vývoz by se neměl orientovat výhradně na trhy států Evropské unie. Loni se snížil podíl EU, tedy největšího odběratele českých výrobků, z 83 na asi 81 pct. z celkového vývozu. Klíčové je přitom především Německo. Jak ale říká Jiří Grund z Asociace exportérů, důležité je udržet si tyto trhy, i když země evropské sedmadvacítky procházejí ekonomickou krizí.

"Poptávka z Evropské unie se snižuje. Myslím si, že bude velice rozumné držet se té severní části nebo německy mluvících zemí, ať je to Německo, Rakousko, Švýcarsko, což jsou nejvýkonnější ekonomiky, na kterých jsme za ta léta vázáni. Máme tam velice dobré kontakty a v podstatě nemusíme budovat nějaký nový trh na zelené louce. Zde ty kontakty jsou a jenom to chce být trpělivý a pracovitý a na těchto trzích se pokud možno co nejdéle udržet ve významných pozicích."

Loni se dařilo vyvážet do takzvaných prioritních zemí - je jich celkově 12 a patří mezi ně například Brazílie, Čína, Indie, Irák, Mexiko nebo Ruská federace. Vyvezlo se do nich české zboží za 340 miliard korun. V loňském roce se také dařilo vyvážet i do skupiny 26 zájmových zemí, mezi které patří některé jihoamerické a africké státy, ale i například Izrael, Japonsko nebo Kanada.

Michal Mejstřík,  foto: Alžběta Švarcová / ČRo
"V těchto zemích je samozřejmě rezerva, to nepochybně, ale je dlouhodobá záležitost. V současné době nenavážeme důležité kontakty, abychom podstatně zvýšili export do Kazachstánu nebo Brazílie. Bylo by to fajn, ale na to my nemáme, ta situace není tak příznivá a oni na nás tam v žádném případě nečekají."

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák si ale myslí, že exportní strategie začíná velmi dobře fungovat. Podle něj se podařilo vhodně vybrat země, na které se strategie orientuje. Podle člena Národní ekonomické rady vlády Michala Mejstříka bude letos a v dalších letech růst zejména význam afrických zemí. V České televizi také připomněl, že se chystá další velký kontrakt v Iráku.

"Docela nedávno, možná je to tři týdny, byla velká delegace v Iráku, kde se právě připravuje stavba poměrně velkého investičního celku. Zdá se, že ČR možná v severním Iráku tento investiční celek, tu paroplynovou elektrárnu postaví. Pro mě je to dobrý signál, dokonce v souvislosti s tím ministr financí navýšil objem kapacity EGAPu určitými opatřeními o docela významnou část několika desítek miliard."

Zvýšení kapacity EGAP, tedy české exportní garanční a pojišťovací společnosti, odsouhlasil ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek. Na setkání exportérů také řekl, že peníze by se měly dávat do smysluplných projektů.

"Koruna vložená do podpory exportu generuje zhruba 4,8 koruny produktu. Samozřejmě to nelze chápat zjednodušeným pohledem, protože to funguje jenom v situaci, kdy ta koruna je vložena do projektů, jejichž návratnost a prosperita je nějakým způsobem zaručena nebo garantována."

Pomoci českým podnikatelům by také měla spolupráce ministerstev průmyslu a zahraničí. Ti by měli spolu podepsat dohodu, která upravuje zahraniční zastoupení České republiky a měla by pomoci expertům z byznysu vyjednávat o ekonomické spolupráci jako oficiálním zástupcům českého státu. Ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungermann říká, že podpora státu vývozcům není dostatečná.

"Jdeme na trhy, kde bez podpory státu se soukromý výrobce neprosadí. Podívejte se dobře na čínský trh - když tam přijede paní Merkelová, tak s sebou přitáhne 300 podnikatelů. O každém ona řekne - naše vláda ho podporuje a my ho podpoříme - třeba zlepšeným úvěrem. V tuto chvíli vy potřebujete tuto podporu - to dělá každý stát na světě. Když to neuděláte tam, kde vám jde o velké celky, tak já tvrdím, že skutečně v těch velkých objemech nebo ve velkých akcích ta podpora je tam malá."

Jiří Grund
Mezinárodní obchod chce ale podobným způsobem podpořit i nový prezident Miloš Zeman. Do zahraničí přiveze úspěšné zástupce českého průmyslu. Řekl to na svém prvním oficiálním setkání se zahraničními diplomaty. Zeman zdůraznil, že to budou podnikatelé úspěšní, nikoli podnikatelé blízko bankrotu. V lednu řekl, že by chtěl podpořit český export podnikáním výprav například do dynamických ekonomik Číny, Ruska, Indie či Brazílie. Podle Jiřího Grunda si v oblasti exportu jednotlivé země vzájemně příliš nekonkurují, i když jednotlivé země dostávají rozličné nabídky z různých zemí.

"Nepochybně jsou případy, kdy mají výběr mezi výrobci ze Slovenska, České republiky nebo Slovinsko. Myslím si, že stále musíme zvyšovat svou konkurenceschopnost. Konkurenceschopnost našich výrobků je nejdůležitější, když bude vysoká, tak potom uspějeme proti každému, který se nám na trhu postaví. Já jsem optimista."

Na konci tohoto roku se mají sloučit agentury CzechTrade a Czechinvest. CzechTrade poskytoval služby hlavně exportérům. CzechInvest se dosud soustředil naopak na investice směřující dovnitř České republiky. Cílem je to, aby firmy našly podporu podnikání, exportu a investic pod jednou střechou. O plném sloučení obou agentur se spekulovalo již víc než rok.. Letos má být završeno i spojení zahraničních kanceláří obou organizací, čímž má do června vzniknout síť celkem 70 zastoupení v 56 zemích světa. Zatím je vývozcům k dispozici 48 zastoupení.