Českým lékařům chybí kvalitní transplantační zákon

Srdce pro transplantaci

Poslanecká sněmovna žádá, aby vláda urychleně vypracovala transplantační zákon. Toto usnesení přijali poslanci po rozsáhlé a rušné diskusi k závěrečné zprávě sněmovní vyšetřovací komise k případu ostravského transplantačního centra. Ta měla potvrdit či vyvrátit podezření, zda se v nemocnici s lidskými orgány obchodovalo. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Komise během své 18 měsíční práce zjistila v podstatě totéž, co už předtím dvě odborné komise: s orgány mrtvých se nekšeftovalo, živí se nezabíjeli. U 24 odebraných orgánů však nemocnice nebyla schopna doložit, co se s nimi stalo. Podle pozdějších informací byly nevhodné transplantáty použity k výuce mediků. Exministr zdravotnictví Ivan David obvinil komisi ze strašení občanů a žádal aby Poslanecká sněmovna a odborníci veřejnost uklidnili a jasně řekli, jaká pochybení ostravských lékařů se skutečně prokázala a jaká nikoliv.

"Nezjistil se ani jeden případ, že by byl orgán odebrán živému dárci místo dárce mrtvého - protože také existují odběry živým dárcům, ovšem po jejich souhlasu. Nebylo ani v jednom případě prokázáno, že by došlo k porušení zákona. Naprosto matoucí jsou ona dvě trestní oznámení, z nichž ani jedno nesouvisí s odebíráním orgánů. Čili to byla prostě snaha této komise vzbudit dojem u novinářů a ve veřejnosti, že opravdu našli něco naprosto zásadního a závažného."

S Davidovým názorem však členové poslanecké komise nesouhlasí. Tvrdí, že v péči o dárce orgánů i pacienty existovaly v Ostravě hrubé nedostatky. Poslanci pak i přes přetrvávající názorové neshody na práci komise a její zjištění přijali usnesení, z něhož - podle předsedy komise lidovce Josefa Janečka vyplývají také úkoly pro vládu:

"To, co žádáme ve vztahu k vládě je, aby se zlepšil dozor nad kvalitou a dostupností zdravotní péče, chceme, aby byl předložen transplantační zákon, aby se zkvalitnila práce soudních znalců a také samozřejmě chceme, aby se posunula ta etická úroveň přece jenom o nějaký stupínek výš."

Za celou aférou v roce 1998 stály neshody a napětí mezi lékaři ostravského transplantačního centra. S podezřením o nezákonných praktikách při odběru ve vlastní nemocnici nakonec v regionálním tisku vyrukoval ředitel Lux. Podle lékařů byl jediný důsledek aféry ten, že se v Ostravě přestala transplantovat játra a poklesl počet transplantací ledvin. Na to doplatili především lidé, pro které je darovaný orgán otázkou přežití. Kvalitní transplantační zákon však podle nich chybí - aby měli všichni jistotu, že nikdo předčasně neukončí život jednoho pro život druhého.