Čeští Bulhaři odhalili sousoší věrozvěstů v Mikulčicích

Foto: ČTK

Bulharská menšina má v Česku dlouhou tradici, organizují se skoro 140 let. Podle sčítání lidu v roce 2001 se k bulharské národnosti přihlásilo 4 300 obyvatel, odhady ale mluví až o dvaceti tisících. Bulharská menšina iniciovala vznik sousoší na památku věrozvěstů Cyrila a Metoděje, které Bulhaři chápou jako zakladatele své písemnosti. Skulptura bude slavnostně odhalena v sobotu v Mikulčicích.

Foto: ČTK
V pátek 22. května proběhl v Praze v Domě národnostních menšin kulatý stůl na téma: Život a dílo sv. Cyrila a Metoděje. Setkání zorganizoval Svaz Bulharů v Evropě. V pravoslavném Bulharsku je kult bratrů ze Soluně velmi silný.

Christov: "Každý si ty dva velikány chce přivlastnit, Češi tvrdí, že jsou jejich, Bulhaři, že jsou naši, a když se zeptáte Makedonců, budou tvrdit, že Cyril a Metoděj jsou Makedonci,"

říká Dimitr Christov ze Svazu Bulharů v Evropě. Sousoší vytvořil sochař Emil Venkov. Podle Christova je pozoruhodné, že zatímco Cyrila pravidelně připomínají oslavy v Římě, na Metoděje zatím nikdo nevzpomněl, přestože jeho hrob není znám.

Christov: "Loni nás napadlo, že bychom mohli v Mikulčicích postavit pomník Cyrila a Metoděje. Našli jsme sochaře a do roka a do dne byla hotová, zítra bude mít vernisáž. Vytvořit za rok sochu, která má 3,6 m, odlít ji z bronzu a instalovat, to ještě nikdo neudělal."

Sousoší stojí před torzem velkomoravského kostela na Valech. Má připomínat rok 868, kdy museli slovanští věrozvěstové svoji práci na Velké Moravě obhajovat před papežem v Římě. Sedící Cyril drží v ruce popsaný list. Metoděj za ním stojí s knihou a byzantským křížem.

Foto: ČTK
Sdružování Bulharů v Čechách má dlouholetou tradici. V roce 1862 založili bulharští a čeští studenti v Praze tajný spolek Pobratim s cílem podporovat bulharské národně osvobozenecké hnutí proti turecké nadvládě a sjednocení Slovanů. Jak se jim žije v Česku dnes? Podle Antona Stambolijského dobře, jinak by tady tak dlouho nezůstávali. Jak je přijímá většinová společnost?

Stambolijský: "Abych se přiznal, ze začátku to bylo jiné, ale dnes nás přijímají normálně, rozdíl neexistuje."

Ředitelka Domu národnostních menšin Romana Hrabáková říká, že bulharská menšina v České republice se těší dobré podpoře bulharské vlády.

Hrabáková: "Nerozmělňují se do nějakých drobných podpor jednotlivých aktivit, vždycky se zaměří na nějakou větší akci, třeba takového typu, jako je tato konference, navíc spojené s tím, že je odhalen významný památník."

Bulharská menšina nepatří z daleka k největším, ale je podle Hrabákové je aktivní.

Hrabáková: "Oni se hodně zaměřují na práci s dětmi, líbí se mi, že tím podporují udržení jejich jazyka. Organizují tady takovou bulharskou školičku, scházejí se tady nejenom děti, ale i rodiče, takže ta pospolitost a podpora rodiny, to pokládám za velice dobré."