Co nás čeká v roce 2002?

Ceny porostou

Rok 2002 bude podle prezidenta Václava Havla přelomový. Jednou z nejvýznamnějších událostí tohoto roku budou bezpochyby volby do Poslanecké sněmovny. Co dalšího se v letošním roce změní, zjišťoval kolega Jaromír Marek.

Volit se bude i do Senátu a letošní rok přinese České republice i novou vládu, která by měla dovést Česko do Evropské unie a hodně bude jasné i kolem osoby příštího českého prezidenta. Většinu Čechů však trápí mnohem prozaičtější věci. Třeba to, že od 1.ledna dochází k růstu některých regulovaných cen. Kromě poplatků Českého Telecomu a jízdného Českých drah se mění například také ceny energií. Například elektřina zdraží o necelých 10 procent a ceny plynu se pro domácnosti zvednou v průměru o 5 procent. Potvrdil to předseda Energetického regulačního úřadu Pavel Brychta.

Český Telecom
"Budou existovat regionální ceny, které se budou lišit podle jednotlivých distribučních plynárenských společností."

navíc. Lékař se přitom sám rozhodne, zda chce tyto služby navíc svým pacientům poskytovat. Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha si bude moci stanovit sám i cenu.

"Samozřejmě, že někdo může tuto službu poskytnout zdarma a někdo, třeba nějaký vyhlášený odborník bude chtít podstatně víc než ostatní."

Porostou ovšem nejen ceny, ale také minimální mzda, která je od 1. ledna o 700 korun vyšší. Vláda tak chce motivovat lidi, kteří váhají zda zůstat doma na podpoře, nebo si hledat práci.

Rok 2002 by měl přinést i dlouho očekávané změny v práci policie. Kriminalisté a vyšetřovatelé budou nyní pracovat společně a zrychlí se tak průběh celého trestního řízení. Jak doplňuje ministr vnitra Stanislav Gross, vznikla kvůli tomu nová Služba kriminální policie a vyšetřování.

"Cílem je odstranit jeden článek. Spis se dělal u kriminální policie, potom se předal vyštřovateli a ten znovu některá šetření dubloval. Teď bude vyšetřování probíhat celé na jednom pracovišti, aby jeden článek odpadl."

V praxi to může znamenat, že u jednoduchých kriminálních činů, jako je třeba krádež, se podstatně zrychlí proces vyšetřování. Stejně tak rozsudek by u takových případů měl být vynesen nejdéle do 14 dnů.

K pozitivním změnám patří například i to, že výrobci musí nyní mnohem podrobněji označovat potraviny, jejich původ i přesné složení. Začnou platit i přísnější pravidla při ochraně životního prostředí a do velkých obchodů a supermarketů se po letech začnou znovu vracet nápoje ve vratných skleněných obalech, které s vyjímkou piva z pultů zcela zmizely.