Do Plzně se chystají neonacisté, občané jim ale chtějí zabránit v pochodu městem

Shromáždění neonacistů 17.listopadu 2007, foto: Štěpánka Budková

Tuto sobotu se do Plzně sjedou stovky pravicových radikálů z Česka i ze zahraničí. Neonacisté svou akci ohlásili jako Pochod za svobodu slova a radnice třetí městské části v Plzni, kudy chtějí projít, jim v něm neuměla zabránit. V plzeňských ulicích proto bude připravena státní i městská policie. Na pokojný odpor proti radikálům se chtějí postavit i občané. Protestní akce koordinuje Liga proti antisemitismu. Více už Milena Štráfeldová.

Foto: Štěpánka Budková
18. ledna 1942 byl z Plzně vypraven první transport s tamními Židy do terezínského ghetta. Z několikatisícové židovské komunity přežilo válku jen asi sto lidí. O 66 let později si prakticky stejné datum vybrali čeští pravicoví radikálové k "Pochodu za svobodu slova". Svolavatel akce je vyzval, aby přišli ozbrojeni. Do Plzně se chystají i neonacisté ze sousedního Německa. Podle odhadů sem přijede na osm set lidí. Přesto, jak připomíná předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček, plzeňští úředníci nedokázali pochodu zabránit:

"Podle současného vyjádření obvodu Plzeň 3 ten průvod není možné zakázat. Připravují se na možnost pochod rozpustit v případě, že k tomu bude nějaký důvod."

Policie je sice připravena zasáhnout, podle ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta však bylo možné celé akci předejít:

"Policie s tím zřejmě bude mít dost práce, stojí to hodně prostředků a já jsem přesvědčen, že bylo možné se tomu vyhnout, kdyby úřad, který to ohlášení dostal, postupoval řádně a dostatečně odpovědně."

Na protesty proti pravicovým radikálům jsou připraveni i občané:

"Ulice byla bojištěm radikálních fašizoidních neonacistických skinheadů. A my na té ulici budeme stát taky. Budeme stát hlavně na těch místech, která považujeme za posvátná, a to jsou synagogy, kostely a místa, kde leží naši blízcí,"

říká například sociolog Fedor Gál. Koordinátorem protestů proti sobotnímu pochodu neonacistů je Liga proti antisemitismu. Její zakladatelka a mluvčí Věra Tydlitátová upřesnila:

"Je tam naplánováno několik akcí, do kterých se podařilo zapojit i ekumenu, to znamená křesťanské církve, které uspořádají pietní shromáždění v katedrále. Hlavní akcí bude v sobotu ve dvě hodiny pietní shromáždění před Velkou synagogou. Dále se do těchto demonstrací zapojili například plzeňští skauti nebo studenti Západočeské univerzity."

Podobné protesty proti neonacistům proběhly i 10. listopadu loňského roku v Praze. Mezi tehdejšími účastníky byl i evangelický farář Svatopluk Karásek:

"I v Plzni je důležité, že ti místní lidé, místní církve a sbory prokážou solidaritu a své vnitřní přesvědčení, že to takhle nemůže jít dál. V Praze přišlo hodně lidí a pokojným způsobem se postavili za Židovskou obec. Kdyby se to podařilo teď v Plzni a pak i na jiných místech, tak vyrůstá atmosféra solidarity."

Organizátoři protestů proti plzeňskému pochodu jsou však znepokojeni celkovou atmosférou ve společnosti. Fedor Gál k tomu říká:

"Nacionálně socialistická rétorika se přesouvá z periférie do takzvaně oficiální politiky. Pro mne je indikátorem tohoto trendu například způsob, jakým se Jiří Čunek vyjadřuje k Romům, našim spoluobčanům."

"Samozřejmě populismus, který se nyní orientuje na odpor vůči romskému etniku, se velice rychle může rozšířit na odpor vůči jiným etnikům. Může dojít k tomu, že politikové budou velmi ochotně nasedat na tohoto populistického koně, aby se dostali do vrcholné politiky. A ukazuje se, že je to velice funkční způsob, jak se někam dostat, což nás velice znepokojuje."

uzavírá Věra Tydlitátová z Ligy proti antisemitismu. Předpokládá, že v Plzni budou proti rostoucímu antisemitismu a rasismu protestovat až dva tisíce lidí.