Do Semil na čokoládu!

r_2100x1400_radio_praha.png
0:00
/
0:00

Sáhnout si na pravý kakaový bob, prohlédnout si zlaté poháry, ve kterých obětovali Aztékové svým bohům čokoládu, nebo naopak formičky, ve kterých se domácí čokoláda vyráběla před sto lety - to vše nabízí v těchto dnech Muzeum v Semilech. Až do 10. února tu probíhá akce Sladký život čokolády aneb Hořkosladký příběh neřestí. Muzeum nabízí také ochutnávky horké čokolády a "ochutnat" tu můžete třeba i čokoládové masáže. Více už Milena Štráfeldová:

Poprvé se prý Evropané setkali s čokoládou v roce 1519, když se španělský dobyvatel Hernando Cortéz vylodil u mexických břehů. Když o dva roky později dobyl říši Aztéků, našli jeho vojáci v Montezumově paláci hromady kakaových bobů. Ty tehdy sloužily nejen jako platidlo, za sto bobů se prý dal koupit statný otrok, ale především se z nich připravoval nápoj vyvolených. Historie čokolády se ale podle Jarmily Kuželové ze semilského muzea datuje až do půl druhého tisíciletí před naším letopočtem:

"My mapujeme čokoládu nebo vaření tohoto nápoje už od Olméků. Další panel je věnován Mayům, což byla civilizace asi 4. století n. l. Z jejich slovníku vlastně pochází slovo cocoatl."

I v Evropě byla čokoláda zprvu velkou vzácností, za kilogram kakaových bobů se prý v 17. stol. ve Španělsku platilo tři čtvrtě kilogramem zlata. Postupně se ale pití čokolády rozšířilo do šlechtických i měšťanských salónu a v 18. století se prodávala i v Praze:

"Pravděpodobně nejstarší písemné známky o výrobci čokolády u nás nacházíme v Popisu obyvatelstva hl. m. Prahy z roku 1770. Tam se uvádí, že jakýsi měšťan Filip Vacke, bytem U Černého slunce v Celetné ulici č. 556, je výrobcem čokolády."

Foto: ČTK
Výstava v semilském muzeu pak ukazuje i velký rozmach výroby čokolády u nás v průběhu 19. a 20. století. Představuje například první českou továrnu na čokoládu Orion, kterou v roce 1896 založil František Maršner, do té doby prodejce tureckého medu na pražských Vinohradech. Výstava má podle ředitelky muzea Ivety Mečířové i několik doprovodných akcí:

"My jsme tu výstavu zahájili 8. prosince čokoládovou fontánou a ochutnávkou horké čokolády."

Další ochutnávka se chystá na 26. ledna a už 16. ledna si tu budou moci návštěvníci vyzkoušet tzv. čokoládový relax:

"Dneska jsou čokomasáže, čokomasky na obličej, a protože tady máme kosmetičky a masérky, které je také už dělají v Semilech, tak jsme nimi připravili tento čokorelax."

O tom, že čokoláda může být i neřestí, svědčí celosvětový růst závislosti na této pochoutce. Češi však se svou spotřebou 5,7 kg čokolády na hlavu za rok pokulhávají za Belgičany, kteří dokážou zkonzumovat celých 10,75 kg, a Švýcary s roční spotřebou přes 10 kilogramů.

V Muzeu v Semilech jsem se také dozvěděla, co je největší důkaz síly:

"Jedna americká básnířka pravila: Síla je schopnost rozlomit tabulku čokolády holýma rukama na čtyři díly - a potom sníst pouze jeden kousek."