Historik Pernes bude navzdory námitkám v čele ústavu pro studium totality

Jiří Pernes, foto: ČTK

Historik Jiří Pernes nastoupí podle plánu 1. dubna do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. Jeho jmenování se však zkomplikovalo a rada Ústavu kvůli tomu musela dokonce změnit jednací řád. Jmenování totiž odmítla podepsat předsedkyně rady Naděžda Kavalírová.

Jiří Pernes střídá dosavadního ředitele Pavla Žáčka, který z čela instituce odchází po dvou letech. Žáček byl prvním šéfem Ústavu pro studium totalitních režimu, byl však také častým terčem kritiky. Kolem instituce, která zpracovává a zpřístupňuje data z období komunismu a nacistické okupace Československa, vznikaly spory a obvinění z možné politizace dějin ještě předtím, než začala oficiálně fungovat. Pozornost pak upoutalo několik kontroverzních případů, největší asi kauza spojená s údajným udavačstvím spisovatele Milana Kundery či zveřejnění údajů rozvědčíků vnitra, včetně těch, kteří působili v roce 1991 v operaci Pouštní bouře.

Naděžda Kavalírová
Ve volbě nového ředitele Žáček neuspěl a rada v únoru vybrala Pernese. Krátce poté se objevila informace, že za komunismu navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML), což v životopisu neuvedl. Předsedkyně rady Ústavu Naděžda Kavalírová dokonce odmítla v úterý podepsat Pernesovo jmenování a v České televizi uvedla.

"Žádám, aby bylo před eventuálním podpisem dekretu především objasněno, zda jmenovaný neměl kontakty s StB, jaké byly okolnosti jeho zařazení do studia Večerní univerzity marxismu-leninismu, proč v textu knihy o Slavkově vychází z pozitivního hodnocení komunistického režimu."

Jiří Pernes,  foto: ČTK
Pernes se hájí tím, že ke studiu byl prý nucen, aby neztratil post ředitele muzea ve Slavkově. O knize pak uvedl, že kapitolu o událostech roku 1948 napsal někdo jiný, pravděpodobně regionální výbor KSČ.

I když Kavalírová dekret nepodepsala, přesto ke jmenování došlo. Rada nakonec v těsném hlasování změnila jednací řád tak, že dekret mohla podepsat její členka Petruška Šustrová. Ta byla při volbě na Pernesově straně.

"Už minule rada odmítla, že by se mělo o těchto věcech jednat a já si neumím představit, že by se zase mělo jednat pořád dokola o tomtéž. Prostě rada zvolila, tak zvolila. Nevidím důvod, proč by se mělo znovu jednat pořád dokola."

Jiří Pernes i Pavel Žáček byli jednání rady přítomni. Pernes pak pro Českou televizi uvedl, že se chce nejdříve seznámit s chodem Ústavu.

"Jaké mají lidi pracovní náplně, co by se dalo zlepšit. Pak bych chtěl postupně začít naplňovat svoji koncepci, kterou jsem předložil radě a kterou rada schválila."

Odstupující ředitel Pavel Žáček uvedl, že Ústav předává v konsolidovaném stavu. Za určité resty označil skutečnost, že se dosud nepodařilo převzít archiv operativní agendy Veřejné bezpečnosti a desítky filmů z filmového ústavu. Žáčkův nástupce Jiří Pernes nebude mít nástup do čela Ústavu zřejmě jednoduchý. Postavila se proti němu část zaměstnanců.