Jiří Mládek staví ze stavebnice Merkur největší model Ocelového města

merkur_ocelove_mesto1.jpg

Kdo z lidí střední nebo starší generace nezná stavebnici Merkur? Takoví by se hledali těžko. Merkur, to jsou různé kovové dílky, kolečka, šroubky a matičky a dá se z nich postavit snad úplně všechno - města, auta, jeřáby, vláčky a tak dále. Své o tom ví Jiří Mládek, který na nedávném Festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově získal titul v kategorii světové unikáty. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Jiří Mládek má zřejmě nějvětší sbírku polytechnických stavebnic na světě. Je taky pěkně těžká - váží více než 1370 kilogramů. Merkurem se zabývá zhruba 55 let a považuji ji za úžasnou technickou stavebnici.

"Tím dále tím více jí přicházím na chuť. Stavím největší model na světě - Ocelové město. Ta stavebnice je geniální. Pan Jaroslav Vancl, který ji někdy v roce 1925 vymyslel, měl zlaté české ručičky. A vymyslel něco, co je nadčasové a co do sebe do všech detailů neuvěřitelně zapadá."

Řekl jste, že stavíte Ocelové město. Napadá mě román Julese Verna. Bude se jeho městu podobat?

"Rozestavěný model už je k vidění v Polici nad Metují v muzeu Merkuru. Pochopitelně se podobá románu Ocelové město. Navíc je ta stavba inspirována dalšími romány Julese Verna. Čili kromě Býčí věže s obrovským kanónem, továren a takových dalších staveb, jsou tam k vidění další vynálezy. Například z továrny tam bude vyjíždět na pozvozku ponorka Nautilus."

Ocelové město bude největší model. Jaké budou jeho rozměry?

"Zatím má zhruba 20 metrů čtverečních a váží kolem tisíce kilogramů. Ale budu ho stavět ještě nejméně deset let. Čili v tom finále by už mělo mít rozměr tak 10x5 metrů. Bude to pastva nejen pro nostalgické dědečky, kteří si vzpomenou na své dětství s Merkurem, ale hlavně pro děti, což je už nyní. Děti nad tím žasnou, je to opravdu monument."

Vy máte i muzeum stavebnice Merkur.

"To je už ta zmiňovaná Police nad Metují, kde je instalované Ocelové město. Jinak je tam část mé sbírky polytechnických stavebnic. Není to jen stavebnice Merkur, která je tam datována od prvních stavebniček, které se jmenovaly Inventor, z roku 1920. V muzeu je k vidění to, co se ve světě vyrábělo, jako třeba stavebnice Merklin, Meccano. Abych nezapomněl, Merkur nebyl v tehdejším Československu ojedinělou stavebnicí. Byli tady ještě tři velice zajímaví výrobci, kteří vymysleli jiné obdobné stavebnice. To všechno tam je k vidění."

Jiří Mládek dokázal, že se dá z Merkuru vytvořit skutečně všechno. Pro Festival rekordů a kuriozit vytvořil například ježka v kleci. Připravuje i podklady pro knihu, která by mapovala historii stavebnic. Chce tak zachránit české "rodinné stříbro" technického umění generace "hračkářů" první poloviny minulého století, které hrozí úplné zapomenutí.

Foto: www.mladek.bloguje.cz