Kalendárium

0:00
/
0:00

Jak vypadá rekonstrukce bitvy u Ořechova? Kdy byla registrována ochranná známka Plzeňské pivo? I na tyto otázky odpoví kalendárium.

Roku 1859 si nechal Měšťanský pivovar v Plzni zaregistrovat ochrannou známku Plzeňské pivo - Pilsner Bier. Přibývalo totiž těch, kteří se snažili pivo z Měšťanského pivovaru napodobit a využít ve svůj prospěch jeho obliby a proslulosti. Na konci 19.století byla značka změněna na Pilsner Urquell tedy Plzeňský Prazdroj, pod kterou je pivo známo dodnes.


Jméno muže, od jehož narození uplynulo sto let, by mělo být spíše zapomenuto, ostatně, zná jej jen málokdo, ale jeho činy v době 2. světové války otřásly takřka celým světem. Harald Weismann velel roku 1942 jako šéf kladenského gestapa vyhlazení Lidic. Po válce byl odsouzen k trestu smrti a v roce 1947 popraven. Pohřben byl do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích, ironií dějin nedaleko od něj odpočívají i třeba Jozef Gabčík, Jan Kubiš a další hrdinové protifašistického odboje.


Asi nejznámější rekonstrukce bitvy se pravidelně konají v prosincových dnech u Slavkova. V dubnu se už po několikáté odehrává rekonstrukce o něco mladší události, bitvy u Ořechova, kde byl na samém konci druhé světové války sveden boj o Brno. O Ořechově se hovoří jako o největší tankové bitvě na Moravě, padlo v ní téměř 1000 sovětských a rumunských vojáků a na německé straně pak ztráty činily 275 mužů, do bojů byla zapojena také jízda. Jak vypadá rekonstrukce bitvy objasnil jeden z tvůrců "vrchní velitel" akce Dan Urbánek.

"Samozřejmě nemáme ambice přiblížit návštěvníkům tu bitvu 1:1. My při naší rekonstrukci ukážeme návštěvníkům malinký výsek z malinké části toho bojiště, jak mohl vypadal 350 metrů té obrané linie. Z celé týdenní vřavy vytrhneme hodinu a to ukážeme návštěvníkům. Měli jsme dříve, když se v některých ročnících naše vzpomínkové oslavy konaly v okolních polích, tak jsme mívali i jízdu a třeba i několik tanků. V letošním roce se bitva odehrává v omezeném prostoru army parku, takže tady nebudou jezdit desítky tanků, nějaké koně tady ale pravděpodobně budou, ale snažíme se je z toho vynechat. Nabízíme tady spíše pohled na zákopovou válku boj muže proti muži."

Někoho možná překvapí, že byli v roce 1945 ještě v boji nasazeni koně.

"Máme tady výstavku fotografií a i pamětníci říkají, že když paotm táhli Němci z Ořechova, tak jely dva nákladní automobily a šlo za nimi několik tisíc voáků a padesát vozů tažených koňmi. Koně na konci války hrály v obou armádách velmi významnou roli. Konkrétně u Ořechova zde byl proveden kozácký útok ´šavlemi proti tankům´. To spočívalo v tom, že s koňmi útočili na tu obrannou německou linii, kde byly zakopány tanky. To byl ten důvod, proč se tady bojovalo týden. Neprošla pěchota, nasadili se koně, neprošli koně, nasadili se tanky, tanky taky neprošly, znovu koně, a tak to tady šlo celý týden."

Rekonstrukce bitvy u Ořechova a pietního aktu se každoročně účastní nejen milovníci vojenské historie z Česka, ale také ze zahraničí.