Kalendárium

Ota Pavel
0:00
/
0:00

V kalendáriu připomeneme 55 narozeniny Pragy V3S, premiéru Dvořákovy opery Rusalka nebo spisovatele Otu Pavla.

Před 95 lety byl na pražském Vyšehradě ustaven Spolkem pro léčbu a výchovu rachitiků a mrzáků v Praze Jedličkův ústav. Jméno dostalo zařízení pro tělesně postižené děti podle tehdejšího předsedy spolku významného lékaře Rudolfa Jedličky. Součástí zařízení byla také škola, jejímž ředitelem se stal František Bakule.


Před 35 lety zemřel Ota Pavel, syn snad nejznámějšího českého literárního a, díky adaptacím Pavlova díla, také filmového tatínka. Otec Leo Popper byl pro Otu Pavla velkou inspirací v životě i tvorbě. Vznikly tak například knihy Smrt krásných srnců nebo Jak jsem potkal ryby. Častým námětem děl Oty Pavla je také sport. Jmenujme například Pohádku o Raškovi nebo Duklu mezi mrakodrapy. Pracoval jako sportovní redaktor v Československém rozhlase nebo v různých časopisech. O sportu hovoří v ukázce z rozhlasového archivu.

"Já bych řekl, že sport jsem si vybral ze dvou důvodů. Ten první je takový, že si myslím ,a snad to i vím, že mám sport nesmírně rád. A je to také proto, že bych řekl, že některým sportovním odvětvím rozumím. to znamená, že jsem přímo aktivně sportoval. Jednak jsem hrál hokej ve Spartě a jednak svého času, to už bylo za války, jsem hrál fotbal za SK Buštěhrad."


V roce 1335 zemřel tyrolský hrabě a korutanský vévoda Jindřich. Muž, který se dvakrát po byť jen nakrátko stal českým a polským králem a sám se tak nazýval až do smrti. Do českých dějin zasáhl Jindřich několikrát a ne právě šťastně. Poprvé se objevil v roce 1306, kdy se oženil s princeznou Annou, sestrou Václava III. Václav byl ale krátce nato zavražděn a české království se ocitlo v neznámé situaci. Po letech vlády Přemyslovců bylo nutno zvolit nového krále. Na trůn usedl právě Jindřich Korutanský jako manžel Přemyslovny Anny, zakrátko jej ale vyhnali Habsburkové. Poté, co první Habsburk na českém trůnu zhruba po roce zemřel, nastoupil vládu znovu Jindřich ovšem stejně liknavě jako poprvé, a tak byl, opět jako před lety, z Čech vyhnán a nikdy už do země nevkročil. Vlády se ujal Jan Lucemburský a právě díky němu se Korutanec v českých dějinách objevuje ještě jednou. Tentokrát jako otec Markéty, manželky mladšího syna Jana Lucemburského Jana Jindřicha. Ani tentokrát nepřineslo spojení s Korutany štěstí. Příběh Jana Jindřicha vyhnaného manželkou a obviněného z impotence našel své místo i ve světové literatuře. Zpracoval jej Lion Feuchtwanger v románu Ošklivá vévodkyně.


55 let slaví nákladní automobil Praga V3S lidově však zvaná vétřieska véeska nebo také vejtřaska. V3S jezdí po českých silnicích dodnes. V3S byla určena pro armádu. Jsou jí věnovány internetové stránky, vzpomíná se na jízdy v ní a dostala se i na server You tube, z čehož je patrné, jak moc se toto vozidlo zapsalo lidem do povědomí. Zdeněk Vacek, redaktor časopisu Auto Tip, v České televizi řekl, že toto už téměř legendární vozidlo nebrázdilo jen české terény, účastnilo se třeba války v Perském zálivu.

"Pragy V3S se neprosadily jen u nás. Ví se o tom, že byly víceméně tajně dodávány Severnímu Vietnamu v dobách vietnamského konfliktu, čili zjednodušeně řečeno, vejtřasky jely proti Američanům. Už jsem zmínil jejich účast v první válce v zálivu. A poté, co se tehdejší československá armída vracela ze Zálivu, tak některé arabské státy projevily o vejtřasku zájem a některá vozidla zůstala na místě. To znamená, že v Perském zálivu dosud někde slouží Pragy V3S ve speciální úpravě našeho protichemického praporu umožňující odmořování."


Slavnou árii z Dvořákovy Rusalky mohli diváci Národního divadla v Praze poprvé slyšet před 107 lety.