Kaple Božího těla v Kutné Hoře otevřena po tříleté rekonstrukci

Kaple Božího těla v Kutné Hoře, foto: MONUDET, CC BY-SA 2.0 Generic

Dnes zavítáme do Kutné Hory - a budeme hovořit o jednom z nejstarších skvostů tohoto středočeského města. Po třech letech náročných rekonstrukcí je totiž od 1. října veřejnosti přístupná gotická Kaple Božího těla. Jana Peterková byla s reportážním mikrofonem mezi prvními, kteří tento unikátní podzemní prostor navštívili.

Kaple Božího těla v Kutné Hoře,  foto: MONUDET,  CC BY-SA 2.0 Generic
Jak řekla vedoucí odboru památek kutnohorského městského úřadu Dagmar Fundová nejtěžší bylo obnovu podzemní Kaple Božího těla prosadit a najít kompromisní řešení mezi památkáři a městem. A nejlepší odměnou - jak dodala - bylo, že se do byť na jeden den otevřené kaple přišla podívat téměř polovina všech obyvatel města. Dříve než jsme vstoupili do Kaple Božího těla, kutnohorská průvodkyně ing. Ivana Vopálková připomenula známý fakt:

Kaple Božího těla, což je pozoruhodná stavba vrcholné gotiky, byla veřejnosti uzavřena téměř padesát let. Celkové náklady její rekonstrukce, které byly předběžně stanovené na 19 miliónů korun, dokázalo město za pomoci státu a sponzorských darů snížit o čtyři milióny. Ivana Vopálková z průvodcovské služby Kutná Hora, která nás unikátním podzemním prostorem provedla, o stáří kaple říká:

Kaple Božího těla v Kutné Hoře,  foto: Pavel Ladra,  oficiální stránky informačního portálu Kutná Hora
Jak jsme se z dalšího výkladu Ivany Vopálkové dozvěděli, původní název podzemní kaple není znám. Název Kaple Božího těla se začal vyskytovat až v polovině 17. století. Prý se zde nekonaly veřejné bohoslužby, ale pouze bohoslužby, schůze a hostiny tzv. Bratrstva smrtelných úzkostí Kristových - což prý nebyla sekta, ale spíše - dnešní terminologií řečeno - politická strana.

Kaple Božího těla v Kutné Hoře,  foto: Pavel Ladra,  oficiální stránky informačního portálu Kutná Hora
Do budoucna se počítá i s využitím gotického interiéru zachráněné památky, i když původní představy o předvádění multimediálních programů zřejmě doznají změn. Podle mínění komise regenerace by totiž měla být památka prezentována veřejnosti "jako taková" a postupně by měly být do jejího prostoru umístěny originály soch. Vzhledem k tomu, že v kapli je skvělá akustika, není vyloučeno, že by se dal prostor využít ke komorním koncertům, a také k výstavním účelům. Ale vraťme se ještě k osudům gotické kaple v minulosti. Hovoří opět ing. Vopálková.

Ještě jedna zajímavost. Na střeše kaple, dříve pokryté jílem a porostlé trávou, je od 1. října veřejnosti přístupná i vyhlídková terasa, nabízející netradiční pohled na Kutnou Horu. Co všechno je odsud vidět popisuje kutnohorský průvodce Jan Kappel:

Vlašský dvůr  (vpravo) s chrámem Svaté Barbory v pozadí,  foto: Štěpánka Budková
Slova Jana Kappela v kostce shrnují bohatou historii kdysi slavného královského města. Možná vás zaujme, že Kutná Hora se připravuje na rekonstrukci dalších šesti měšťanských domů, z nichž k nejvýznamějším patří oprava pláště Vlašského dvora, kde byla kdysi vyhlášená mincovna a dnes je zde radnice města.

10
49.948254000000
15.267967700000
default
49.948254000000
15.267967700000