"Kdy se dostaneme na úroveň civilizovaných zemí a budeme volit i korespondenčně," ptá se předseda Senátu Petr Pithart

Předseda Senátu Petr Pithart

Předseda Senátu Petr Pithart přišel odevzdat svůj hlas tradičně mezi prvními voliči. V rozhovoru pro Radio Praha přiznal, že Česká republika přehlíží své krajany v zahraničí, kteří se mohou těchto voleb zúčastnit jen tehdy, pokud přijedou do České republiky.

Podle Petra Pitharta by měl být zaveden tzv. korespondenční systém, který funguje v řadě vyspělých demokratických zemí. A co pro něj volby do Evropského parlamentu znamenají?

"Je to zkouška našinců, jestli pochopili, že jde o něco jiného a velmi důležitého. Vždy jsem si přál, abychom byli členy Evropské unie, takže je samozřejmé, že jsem tady."

Co si myslíte o tom, že čeští občané v zahraničí nemohou volit, mají jedinou možnost - a to přijet do České republiky, což je pro většinu nepřijatelné?

"O tom si nejenom myslím, ale také dělám spolu s dalšími senátory všechno proto, aby tomu tak nebylo. To, že naše iniciativy nenašly dost porozumění ve sněmovně, je druhá věc. Ale přece jenom tu jistý pokrok je, i když s ním spokojen nejsem. My se musíme dostat na úroveň normálních civilizovaných států, kde se volí korespondenčně."

Máte tedy dojem, že tento systém je špatný?

"Ne, není špatný. V Evropě se neřeklo, jaký má být volební systém, jenom je zřejmé, že to má být volební systém poměrného zastoupení. Jinak má každá země svůj vlastní systém."

Jak na vás působila atmosféra před volbami v České republice?

"V průměru kandidáti málo uměli vysvětlit, že toto jsou jiné volby, jak se říká - o něčem jiném. Takže se obávám, že pokud lidé přijdou, přijdou volit buď pro nebo proti vládě, což je vedle, je to chyba."