Léčebnou látku na rakovinu, na níž se podíleli Češi, dostali první pacienti

Ilustrační foto: PublicDomainPictures, Pixabay / CC0

První pacienti dostali slibnou látku pro léčbu rakoviny, kterou vyvinul česko-americký tým vědců. Ve Spojených státech začalo klinické testování.

Pavel Majer,  foto: archiv Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR

První fáze má trvat tři roky. Informoval o tom Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Látku, která zatím nese název DRP-104 vyvinul tým Pavla Majera z Ústavu organické chemii a biochemie Akademie věd ve spolupráci s vědci americké John Hopkins University.

Jak uvedl Pavel Majer, zahájení testů látky na lidech, je skvělá zpráva a důležitý milník na cestě k nové léčbě pro onkologické pacienty. Na oslavy je však brzy, vědce a lékaře čeká ještě dlouhá cesta.

Klinické testy hledají maximální tolerovatelnou dávku

Tumor,  foto: bc the path,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

Látka v těle zastavuje glutamin, což je klíčový zdroj kyslíku, který potřebují k růstu rakovinné buňky. Narušuje tak metabolismus nádorových buněk, a tím je zabíjí. Glutamin je sice zdrojem dusíku i pro zdravé buňky, vědcům se však tento "problém" podařilo překonat a zajistit, aby ve zdravé tkáni zůstala léčebná látka neaktivní. V klinických testech se teď u 160 pacientů bude hledat tzv. maximální tolerovatelná dávka, popisuje šéf českého týmu Pavel Majer.

"Na jedné straně chceme tu dávku maximální, aby se potlačil nádor. Na druhé straně dříve či později narazíme na vedlejší účinek. Tam se musí vyvažovat zájem pacienta. Musí tam být šance, že mu přinese nějaký benefit."

Ilustrační foto: IndyDina with Mr. Wonderful,  Flickr,  CC BY 2.0

Nadějná je podle vědců zejména kombinace této léčby s takzvanou imunoterapií, která je zaměřena na posilování imunitní reakce organismu vůči nádoru. Rakovinné buňky využívají řadu způsobů, jak oklamat buňky imunitního systému a uniknout jejich pozornosti.

Lék musí projít ještě dílčími zkouškami. Výzkum látek podpořil v roce 2018 také zahraniční investor částkou 40 milionů dolarů (zhruba 920 milionů korun).