Lidé dali letos na charitu přes 8 miliard korun

Vánoční strom s charitativní sbírkou u Pražského hradu, foto: Markéta Kachlíková

Vánoční stromeček s kasičkou u Pražského hradu, adventní koncerty v televizi nebo třeba charitativní stánek s punčem v Olomouci. Sbírky během Vánoc pomáhají při financování konkrétních projektů.

Vánoční strom s charitativní sbírkou u Pražského hradu,  foto: Markéta Kachlíková
Do letošního ročníku charitativní sbírky Adventních koncertů České televize se přihlásilo téměř sto neziskových organizací. Porota z nich vybrala čtyři, které si výtěžek ze sbírky rozdělí. Ta loňská přinesla rekordní částku - více než jedenáct milionů korun.

Peníze z letošní sbírky si rozdělí olomoucký spolek Jdeme autistům naproti, který nabízí poradenství rodinám s dětmi s poruchou autistického spektra, zlínská Naděje, jež poskytuje služby seniorům a pacientům s Alzheimerovou nemocí, sdružení Exodus, které pomáhá zdravotně postiženým z Plzeňska, a pražská organizace Kaleidoskop věnující se lidem s poruchou osobnosti.

Stánek s punčem vynesl pro charitu 1,4 milionu korun

Foto: ČT
Rekordní částku letos vydělal například i stánek s charitativním punčem a řemeslnými výrobky, který stál na vánočních trzích v Olomouci. Pro neziskové organizace se tu vybralo 1,4 milionu korun. Je to nejvíc za posledních deset let trvání této charitativní akce.

Rekordní tržby vynesla i polévka v Boskovicích na Blanensku. Tisícovka lidí za necelé dvě hodiny snědla 320 litrů bramboračky. Libovolný obnos pak dali do pokladniček. Největším darem za misku polévky bylo 5 tisíc korun, celkem se vybralo 81 tisíc. Za 25 let trvání akce se už shromáždil milion korun.

Za rok dali lidé na chritu přes 8 miliard korun

Foto: ČT
Češi byli štědří v celém roce 2019. Na charitu přispěli sumou přes osm miliard korun. Podle expertního odhadu Fóra dárců polovinu darovaly firmy, čtvrtinu individuální dárci, zbytek pak nadace a fondy. Každý čtvrtý Čech, který pravidelně přispívá, ročně daruje částku do pěti set korun. Nanejvýš tisícikorunu pak věnuje každý pátý.

"Lidé při pomoci preferují podporu dětí a hendikepovaných. Velkou sounáležitost navíc vyjadřuje naše populace v případě přírodních katastrof,“ uvedla Magdaléna Benešová z Asociace společenské odpovědnosti.

Dary je možné odečíst i z daní. "Na kulturní i sportovní účely, na vědu, na výzkum, ale také na provozování útulků," dodala daňová specialistka společnosti TPA Jana Skálová.

Lidé si mohou dary odečíst ze svého základu daně částku až do výše 15 procent, pro firmy platí desetiprocentní hranice.