Mapy pro bruslaře i milovníky záhad

Foto: Archiv Radia Praha

Mapy už dnes nenabízí jen trasy pro auta, turisty, lyžaře či koně. Jihočeská centrála cestovního ruchu teď zmapovala trasy pro bruslaře. Společně s partnery z příhraničních oblastí Bavorska pro ně vytýčila cesty s podrobným popisem. Do map, nejenom jižních Čech, se dostala také tajemná místa.

Foto: Archiv Radia Praha
Tvůrci map kvalitu povrchu osobně prověřili. Příznivci jízdy na kolečkových bruslích nebo pěší turistiky nordic walking se nemusí obávat, že by na ně čekala zrádná trasa plná výmolů.

"Tyto druhy sportu jsou čím dál oblíbenější, proto jsme se rozhodli přiblížit možnosti, které jsou v jižních Čechách. Mapovali jsme, jak ta trasa vypadá, jestli je vůbec vhodná pro bruslaře, s jakým povrchem se zájemci setkají, jaké budou muset případně zdolat převýšení,"

uvedl projektový manažer Petr Štumpf. Bruslaři nejčastěji míří na stezku mezi Hlubokou nad Vltavou a Českými Budějovicemi, jejíž zatížení už je na hranici únosnosti. Proto se Jihočeská centrála cestovního ruchu rozhodla zmapovat další vhodné trasy.

"Celkem 14 tras. Nejsou to určitě všechny možnosti, které v jižních Čechách a na Šumavě jsou, ale snažili jsme se vybrat i takové, které by byly i turisticky zajímavé. Nejvíc preferovanou je trasa z Českých Budějovic na Hlubokou. Je samozřejmě využívána především jako cyklostezka kolem Vltavy, ale protože má velmi kvalitní povrch, tak je hojně využívána i bruslaři. Nejdelší trasa, kterou jsme mapovali, má přibližně 16 kilometrů a vede z Nové Pece na Stožec. Jsou tam i další trasy, například v okolí Tábora, Třeboně, v oblasti Lipenska, Dačicka, Slavonicka a tak dále."

Jak dodal Petr Štumpf, některé z povrchů nejsou úplně kvalitní, ale je tam tak krásné prostředí, že stojí za to se tam vydat.

Do map jižních Čech se dostala i tajemná a léčivá místa. Podobnou mapu teď vydali v severních Čechách, která turistům nabízí více než 100 tajemných míst. Vytipoval je a označil Jan Kroča, který o tajemných místech napsal i knihu. Tajemnými místy jsou nejčastěji magické kameny, hory, studánky nebo křížové cesty. Pohraničí severních Čech, které obývali dříve Němci, trpí podle Kroči ztrátou historické paměti. Některá místa jsou málem ztracená, opuštěná nebo zarostlá v lese. Kniha i mapa chtějí energetické body znovu odkrýt a oživit. V Libereckém kraji prý skrývá nejvíce záhad a tajemných sil oblast mezi Malou Skálou na Jablonecku a Turnovem, kde je na malé ploše vyznačeno šest energetických bodů, například turnovské kostely, Bezednice s jezírkem s vířícím písčitým dnem nebo Bartošova pec u Jenišovic, která bývala místem podsvětních rituálů. Kroča tajemná místa zkoumal pět let, objevil je při studiu starých map. Tajemná místa nabízí i mapy Prahy, Plzeňska, připravuje se Vysočina a Brno s okolím.