Ministr Kubice: Odstoupím, pokud se prokáže účelovost odvolání Lessyho

Ministr Jan Kubice, foto: ČTK

Policejní prezident Petr Lessy skončil v čele policie. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr vnitra Jan Kubice ho následně propustil ze služebního poměru. Podle prezidenta Václava Klause tento krok destabilizuje situaci v policii i na politické scéně. Opozice pak označila stíhání za účelové. Naopak premiér Petr Nečas (ODS) tvrdí, že orgány činné v trestním řízení postupují nezávisle a vůči všem stejně.

Petr Lessy,  foto: ČTK
Inspekce Petra Lessyho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. V rozhovoru pro deník Právo prý Lessy řekl, že oznámení na Vaňka měl zametat jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák, tehdy pracovník inspekce. Lessy vnímá obvinění jako zástupné a naznačil, že ministrovi Janu Kubicemu mohla vadit jeho snaha nepodléhat politickým tlakům:

"Já se k tomu nebudu vyjadřovat, budu se proti tomu bránit právní cestou."

Petr Lessy měl s ministrem dlouhodobé spory. Funkci složit nechtěl a podle zákona ho nelze odvolat. Kubice proti němu také vedl několik kázeňských řízení a sám se v srpnu obrátil na inspekci s tím, že Lessy svými výroky poškodil i jeho. Ministr Jan Kubice uvedl, že obvinění jsou tak závažná, že Lessyho musel hned propustit ze služebního poměru:

Ministr Jan Kubice,  foto: ČTK
"Tato situace je natolik bezprecedentní v České republice a domnívám se, že i v širším okolí ČR, že není možné nechat policii v nestabilním stavu a v nejistotě."

Ministr Kubice prohlásil, že je připraven okamžitě odstoupit, pokud se prokáže, že odvolání Lessyho bylo účelové. Sám to však vylučuje. Do čela policie okamžitě jmenoval dosavadního náměstka pro trestní řízení - čtyřicetiletého Martina Červíčka. Podle ministra se zasloužil o to, že se v poslední době začalo vyšetřovat mnoho dříve stagnujících korupčních kauz. Jmenování mnohé politiky překvapilo. Například Karolína Peake /LIDEM/ uvedla, že na místě je koaliční jednání. Opozici pak vadí, že nový policejní prezident žije s poslankyní vládní ODS.

Odvolání Petra Lessyho vyvolalo i další reakci: Unie bezpečnostních složek Ministerstva vnitra zrušila svou podzimní akci, kterou chtěla protestovat proti chystanému snižování rozpočtu na bezpečnostní sbory. Akce měla název Upír a v den říjnových krajských voleb měli policisté hromadně opustit službu a darovat krev, uvedl odborář Zdeněk Buřič:

"Policisté se v tuto chvíli neuvěřitelným způsobem bojí. Bojí se cokoliv udělat, jakýmkoliv způsobem protestovat právě proto, aby nedopadli jako policejní prezident Petr Lessy."

Prezident Václav Klaus,  foto: Archiv Vlády ČR
S kritikou vystoupil prezident Václav Klaus, který je náhlým odvoláním Petra Lessyho velmi znepokojen. Tento krok ministra vnitra podle něj destabilizuje situaci nejen v policii, ale i na celé politické scéně. Ta reagovala rozdílně. Opozice mluví o předem připravené likvidaci policejního prezidenta.

"Petr Lessy se nikdy nedopustil ničeho, co by mohlo být jen náznakem považováno za stranění jakékoliv zájmové skupině nebo jakékoliv politické straně. Stal se proto nepohodlným. Stal se nepohodlným této vládní koalici, která se ho prostřednictvím ministerstva Kubiceho snažila diskreditovat všemi možnými způsoby a snažila se ho zbavit,"

uvedl předseda Věcí veřejných a exministr vnitra Radek John. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc pak vyzval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby nechal podrobně prošetřit okolnosti trestního stíhání Lessyho.

Martin Červíček,  foto: ČTK
"Já bych především chtěl, pokud toto podezření je, aby byl policejní prezident postaven mimo službu. A v případě, že se prokáže za několik týdnů, že je to věc účelová a nepravdivá, tak by se měl vrátit na své místo. Tomu pan ministr zabránil a vyslal vzkaz všem ostatním policistům. Budete-li se vzpouzet, budete buďto odvoláni nebo budete odejiti."

Podle Tejce je údajná Lessyho pomluva starý případ, který se dříve neřešil a nyní ho inspekce účelově využila. Naopak místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka označil reakci ČSSD za hysterickou. Věří, že policie bude nezávisle fungovat i po odchodu Lessyho. Neshody mezi policejním prezidentem a ministrem Kubicem podle něj přinášely problémy:

"Celá ta akce je vyvrcholením určitých neshod mezi ministrem a prezidentem policie a jakékoliv neshody destabilizují celou policii a to je špatný signál."

Premiér Petr Nečas,  foto: Archiv Vlády ČR
Podle premiéra Petra Nečase z ODS je situace vážná, kroky ministra vnitra Jana Kubiceho ale šéf vlády respektuje:

"V tomto konkrétním případě je policejním orgánem Generální inspekce bezpečnostních sborů pod dozorem státního zastupitelství. Fungují vůči komukoliv, konec konců se o tom přesvědčil nejeden ústavní činitel, takže zákon platí pro všechny. A poslední věc, všechny kroky ministra vnitra, o kterých já jsem informován, jsou zcela v jeho kompetenci a já je beru na vědomí."

Premiér Nečas dodal, že otázku výměny policejního prezidenta by vládní poslanci neměli nijak spojovat s podporou klíčových vládních zákonů, které má Sněmovna na nadcházející schůzi schvalovat.