MS v letech na lyžích se bude konat v Harrachově

Rozhodčí scházejí s můstku po zrušení tréninku pro nepříyeň počasí, Foto: ČTK

Po deseti letech se v českém lyžařském středisku Harrachov opět koná mistrovství světa v letech na lyžích. Aby se na severu Čech mohly nadále vrcholné světové závody konat, musel nejmladší ze šestice mamutích můstků projít nezbytnou rekonstrukcí. Můstek v těchto dnech uvítá celou současnou špičku. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Foto: ČTK
Mistroství světa v letech na lyžích je největší sportovní akcí, která se letos v Česku koná. Jeho účastníci budou skákat z harrachovského mamutího můstku K-180, který vznikl v roce 1980 a rekord můstku drží Fin Risto Jussilainen, který skočil 212,5 metru. Pořadatelé však očekávají, že se ho nyní podaří překonat. Jak uvedl místopředseda organizačního výboru, Otakar Jiroutek, 17. mistrovství světa v letech na lyžích bude zahájeno už páteční kvalifikací.

"Ta se bere jako rovnocenný sobotní a nedělní závod a to proto, že do kvalifikace mohou z každého státu nastoupit čtyři závodníci. Proto je ten pátek prakticky nejhodnotnější, protože ze všech států tam je ještě celkové zastoupení. V sobotu postupuje 50 účastníků a do neděle pak už třicet nejlepších."

V Harrachově bude skákat kompletní světová špička. Jak dodala Lenka Vrátná z tiskového střediska, diváci samozřejmě uvidí i čerstvého dvojnásobného olympijského vítěze Švýcara Simona Amaana.

Rozhodčí scházejí s můstku po zrušení tréninku pro nepříyeň počasí,  Foto: ČTK
"Přijede také Swen Hannawald, Martin Schmidt a samozřejmě Poláci budou podporovat svého polského Batmanna Adama Malysze, který v Harrachově dokázal zvítězit v loňském roce a bude se určitě snažit toto své vítězství zopakovat. A právě proto my očekáváme velikou diváckou návštěvnost."

A právě z přílivu fanoušků této prestižní akce mají pořadatelé určité obavy. Harrachov je malé středisko se zhruba 1600 obyvateli. Na mistrovství světa se zřejmě sjede kolem 50 tisíc lidí. Aby se předešlo dopravním zácpám, jezdí od polských hranic kyvadlová doprava. Lety na lyžích prožívají v České republice v současné době krizové období. Na nedávných olympijských hrách se skokani nedokázali mezi světovou špičku dostat. Nejlepší výkony předváděl nejmladší člen výpravy - teprve šestnástiletý Jan Mazoch. Toho trénuje dědeček Jiří Raška, olympijský vítěz z Grenoblu 1968. Česká republika dosud nashromáždila na mistrovstvích světa v letech na lyžích celkem šest medailí a v tabulce národů zaujímá čtvrté místo.