Na mnoha místech republiky se poslední dubnový den rozhoří vatry a budou páleny čarodějnice

Na návrších, kopcích a křižovatkách cest po celé České republice zapalují lidé poslední dubnovou noc ohně a vatry. Podle tradice se tak chtějí ochránit před temnými čarodějnými silami. Po staletí totiž lidé věřili, že právě filipojakubská noc je ve znamení kouzel. Více už se dozvíte z příspěvku Evy Petržílkové:

Podle pověstí se poslední dubnovou noc scházejí čarodějnice, ježibaby, strigy a bosorky, aby se zúčastnily čarodějnických rejdů a pasovaly nové členky svého cechu. Na košťatech se rozlétají po okolí, aby škodily lidem, dobytku i mladé zeleni - a tudíž i budoucí úrodě. Podle tradice ztělesňují čarodějnice temné síly, které panovaly v dlouhých zimních nocích a které má světlo a oheň z vater zničit. Přípravou vater jsou proto pověřováni mladí lidé. Právě oni jsou totiž ještě "čistí" a zlé síly nad nimi nemají neblahou moc. Překonání temných sil je pak oslavováno v následujících prvomájových veselicích. Na různých místech republiky mají oslavy dlouhou tradici. Např. na Třeboňsku v Lomnici nad Lužnicí, jak mi řekl zdejší historik Václav Rameš, se "pálili čarodějnice" už koncem 18.století..

"Památku nám zde na tyto události zanechal bývalý městský písař Vágner, který byl fyzik a zajímal se o přírodní úkazy a při té příležitosti objevil, že za Lomnicí se objevují v tomto čase rozličná světla, která vyskakují do výšky. Vypravil se tedy, aby tuto záležitost vyzkoumal a potom vše vědecky sepsal. Jenomže o žádné vědecké úkazy se zde nejednalo. To pouze škodolibí občané mu tam způsobili taková alotria, protože v dálce vyhazovali ve tmě hořící košťata do výše a on v domnění, že se jedná o nějaký fyzikální úkaz jim pěkně nalétl. A od té doby se vlastně čarodějnice pálili v Lomnici nepřetržitě až do současnosti."

Na oslavy, které se zde připravují týden dopředu, se pak sjíždějí se lidé z celého okolí. A jaká kriteria by měla taková pravá jihočeská čarodějnice splňovat?

"Samozřejmě musí splňovat všechna kriteria, kterými se vyznačují všechny ženy zde v okolí žijící. To znamená: musí pomlouvat každého, být závistivá, škodolibá, zlá na muže, trápit manžely musí, a takové ty věci, co jsou běžné v normálním životě. Tak to vše by měly tyto čarodějnice splňovat a ony to skutečně také splňují skoro všechny, a proto je to vyhlášování velmi složité a náročné."

Tak je tomu v jižních Čechách. V hlavním městě např. proběhne už 20. ročník Běhu čarodějnic. Podle pořadatele Milana Ryby z Prahy 4 - Hodkoviček je na programu nejen pálení čarodějnic, ale také vyhlášení miss čarodějnice 2002. Ovšem kriteria na zvolení nejlepší čarodějky jsou, narozdíl od jihočechů, zcela jiná...

"Nemusí doběhnout na prvním místě, ale být příjemná, hezká, mladá...."? Letos využijí poslední dubnový večer dokonce i někteří čeští politici. Na čarodějnických sletech míní přesvědčovat voliče o svých dobrých úmyslech v nadcházejících parlamentních volbách.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio