Na vesnicích se otevírají automatické prodejny. Obavy z krádeží a vandalismu se nenaplnily

Udržet malé obchůdky je na vesnicích problém. Během roku 2022 ubylo 166 malých prodejen. Řešením mohou být automatické prodejny. Řetězec COOP teď otevřel první automatickou prodejnu na Moravě.

Je v Lednici a jedná se o osmou lokalitu, kde COOP automatickou prodejnu otevřel. Prodejna s nonstop provozem tak slouží místním i turistům. Je totiž jen pár stovek metrů od zámeckého areálu.

Foto: Tomáš Maleček,  Český rozhlas

Přes den si v ní lidé nakoupí jako v běžném obchodě. Potom se obslouží sami díky využití kombinace platební karty, bankovní identity (tu používá 5,5 milionu uživatelů) a speciální aplikaci v mobilních telefonech. Jak na to, ukázal při otevírání jedné z prodejen ředitel obchodní sítě a marketingu řetězců COOP Lukáš Němčík.

"Otevřel jsem si aplikaci, otevřely se mi automatické dveře, vejdu na prodejnu. Je to úplně klasická prodejna. Snažíme se předělávat klasické prodejny na automatické, respektive hybridní, protože chceme zachovat obslužnost s personálem a zároveň rozšířit otevírací dobu."

K zaplacení pak slouží automatická pokladna, kterou znají zákazníci ze supermarketů. Další vesnická prodejna se hned další den otevřela ve Skalici nad Svitavou, v den konání místní poutě.

Automatický provoz je dobrým řešením pro celou řadu typů prodejen. První obchody se otevřely nejdřív v centrech větších měst, kde si lidé po zavírací hodině neměli kde nakoupit. Teď se testují prodejny na vesnicích.

Obavy z vandalismu a krádeží se nenaplnily

První automatická prodejna ve Středočeském kraji se otevřela v Berouně. Zatímco nakupujete, pro děti je tu připravený dětský koutek.

Foto: Tomáš Maleček,  Český rozhlas

A jaké jsou zkušenosti s automatickými prodejnami? Automatický provoz už generuje 10 procent obratu a zdá se, že si na něj zákazníci rychle zvykají. Byly určité obavy z vandalismu a krádeží. Naštěstí se nenaplnily. Systém na nepoctivce pamatuje a takový zákazník je dohledatelný. Automatické prodejny jsou navíc napojeny na pulty centrální ochrany, využívá se tu i umělá inteligence, doplnil Lukáš Němčík z řetězce COOP.

"Ta inteligence se naučila jednotlivé situace z chování zákazníků. Systém dokáže poznat, že když ta položka z regálu zmizela, a na konci se nenamarkovala, nebo zmizela v kapse, a tak dále, jedná se o krádež."

A zákazníkovi se dveře z prodejny neotevřou. Nové prodejny tohoto typu se budou otevírat prakticky každý měsíc. Jejich počet se má do konce roku zdvojnásobit.

Obchodům v nejmenších obcích do tisíce obyvatel pomáhá i vládní program Obchůdek 2021+, který byl nedávno prodloužen až do roku 2030. Největší ranou pro malé obchody byly hlavně ceny energií. Obce jim proto nabízí prostory jen za symbolické nájemné, kraje poskytují dotace. V rámci programu Obchůdek 2021+, mohou malé obchody získat na provoz až 130 tisíc korun.