Nečasova vláda odolala hlasování o nedůvěře

Foto: ČTK

Vláda Petra Nečase (ODS) odolala hlasování o nedůvěře. Opozici a třem odpadlíkům z Věcí veřejných na její svržení nestačily hlasy. Do potřebných 101 jim chybělo 17. Debata trvala zhruba sedm hodin, převládala kritika opozičních poslanců, při hlasování se dokonce zpívalo.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Hlasování o nedůvěře kabinetu požadovala opozice po sérii skandálů, jako bylo údajné uplácení poslanců vlastní strany exministrem Vítem Bártou, odposlechy, tajné nahrávky a podobně. Vláda hlasování ustála. Koaliční Věci veřejné však důvěru vládě podmiňují prosazením reforem. Pokud je kabinet nepředloží, budou požadovat nové hlasování v červnu. Podle premiéra Petra Nečase, se koalice zachovala zodpovědně.

"Jsem rád, že se vládní koalice zachovala odpovědně a dodržela dohody. Především jsem rád, že ve vystoupení koaličních politiků zazníval především důraz na reformy. Oprávněnost existence této vlády spočívá v provedení reforem, nikoliv v tom, že vláda sedí v příslušných úřadech."

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky vláda ztratila k prosazování reforem morální kredit. Sociální demokracie od hlasování o nedůvěře neustoupila ani poté, co se koalice dohodla na výměně části vládní sestavy. Sedmihodinová diskuze ztráta času podle Sobotky nebyla.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Tato vláda naši důvěru v žádném případě nemá. Dnes sice získala formálně důvěru v Poslanecké sněmovně, ale já jsem přesvědčen, že nemá důvěru veřejnosti. Vláda ztratila morální kredit k tomu, aby dále vedla zemi a ztratila morální kredit, aby prosazovala reformy. My reformy vlády, kterými se neustále zaklíná, že to je hlavní pojítko současné koalice, pokládáme za chybné a nespravedlivé a učiníme jako sociální demokracie v příštích měsících vše pro to, aby ty nespravedlivé reformy neprošly."

Sobotkův zástupce Lubomír Zaorálek se při diskusi pustil do Věcí veřejných. Tázal se, jak se očistí neformální lídr VV a exministr dopravy Vít Bárta, který dával vlastním poslancům obálky s penězi a ještě jako šéf bezpečnostní agentury ABL plánoval získat skrze politiku ekonomickou moc. Právě informace o těchto skutečnost stály na začátku krize. Bárta označil dění kolem ABL za démonizaci. Zopakoval, že hlavní příčinou krize byla snaha postavit vládu na přeběhlících. Předseda KSČM Vojtěch Filip nařkl kabinet, že se nezabývá problémy země, ale jen svými. Komunisté proto chystají protesty proti vládě na prvního máje. Naopak podle předsedy poslaneckého klubu Top 09 Petra Gazdíka bylo hlasování o nedůvěře zbytečným zdržením a fraškou.

"Já si myslím, že to rozhodnutí se dalo celkem předpokládat. Škoda, že kolem toho bylo takové zbytečné a dlouhé divadlo, které nám zabránilo jeden den pracovat na schvalování zákonů a místo toho podstoupit tuto absurdní frašku."

Zleva Miroslav Kalousek,  Karel Schwazenberg,  Petr Nečas,  Radek John a Marek Benda bezprostředně po vyhlášení výsledku hlasování o nedůvěře vládě,  foto: ČTK
Závěrečné hlasování zpestřil Daniel Korte z TOP 09. Slova 'proti návrhu', kterými poslanci vyjadřují nesouhlas s vyslovením nedůvěry vládě, zazpíval a předsedkyně sněmovny stanovisko uznala. Pozornost na sebe při hlasování upoutal i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který přeslechl výzvu, že má hlasovat.

Den po hlasování rozhodla sněmovna o přesazení tří bývalých poslanců za Věci veřejné do zadních lavic. Poslanci Věcí veřejných již v úterý oznámili, že je jim velmi nepříjemné sedět vedle bývalých kolegů. Dokonce pohrozili, že pokud jim sněmovna nevyjde vstříc, budou po celé jednání dolní komory raději stát. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) již dříve řekla, že pro sněmovnu není důstojné, aby řešila, kdo kde bude sedět. Považuje to prý za naprostou banalitu. Nejde však o první případ, kdy bývalí kolegové odmítli sedět vedle přeběhlíků.

Vládu teď čeká schvalování řady reforem. Napětí v koalici však může pokračovat. Věcem veřejným se například nelíbí, že premiér Petr Nečas mluví jejich předsedovi Radku Johnovi do personálního obsazení vznikajícího úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí.