Ministr Svoboda se koupal ve Vltavě

Demonstrace proti válce v Iráku, foto: ČTK

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda se v neděli proti své vůli koupal ve Vltavě. Samozřejmě, že jen metaforicky. Nešlo totiž ani o otužilecké závody vlády ani o novodobou podobu defenestrace. Demonstranti proti válce v Iráku na protest proti vládní politice a v narážce na ministrovo příjmení vhodili figurínu Cyrila Svobody do Vltavy. Na demonstraci byl i Herbert Brynda.

Demonstrace proti válce v Iráku,  foto: ČTK
Bouřlivým potleskem přivítalo několik stovek protiválečných demonstrantů vhození figuríny ministra Svobody do ledové Vltavy. Na pražském Palachově náměstí panovalo v neděli skutečně aprílové počasí, vál silný vítr a dokonce sněžilo. Proto se podle organizátorů na - v pořadí již sedmé - demonstraci sešlo méně účastníků než bývá zvykem. Organizátorku demonstrace Johanu Růžičkovou jsem požádal o vysvětlení inovace v obvyklém scénáři:

"Byla to taková akce, která navázala na starý český zvyk vynášení smrtky do řeky a my jsme si vyrobili figurínu Cyrila Svobody, který je v Česku znám jako největší zastánce útoku. Mluvili jsme o tom, co v dnešním světe znamená svoboda; už jen ten paradox, že celá vojenská akce proti Iráku se jmenuje Irácká svoboda. Takže to byla taková symbolická akce: vyhazujeme nejen Cyrila Svobodu, ale i tu svobodu, kterou nám nabízejí Spojené státy a další jejich pomocníci."

Demonstrace proti válce v Iráku,  foto: ČTK
Setkání odpůrců války bedlivě sledují policisté, ať už v uniformě nebo v civilu. Můj mikrofon proto mezi demonstranty vyvolal značný zájem. Jako první přišel starší muž. Zeptal jsem se ho, co ho na setkání přivedlo:

"Nenávist k Americe. Co provádí na Blízkém východě. Protože to je fašizmus. Vždyť ti lidi za to nemůžou. Amerika tou válkou chce získat naftu."

Jako druhý přišel mladík, který se - na rozdíl od seniora - představil. Zajímalo mě, čím si Zdeněk Štefek z Komunistického svazu mládeže vysvětluje fakt, že na protiválečné demonstrace dochází velmi málo lidí, přestože se podle průzkumů veřejného mínění většina společnosti staví proti válce:

Demonstrace proti válce v Iráku,  foto: ČTK
"Je to tím, že náš národ ještě neumí za to, co chce vyjít do ulic. Ale myslím si, že je spíše paradox to, že tři čtvrtiny Čechů jsou proti válce a vláda přesto tu válku neoficiálně podporuje."

Česká vláda chce do válečné oblasti nově vyslat ještě polní nemocnici se zkušenostmi z Afghánistánu. Vládní záměr byl přirozeně tématem rozhovorů a projevů demonstrantů. Johana Růžičková má na věc jednoznačný názor:

"Myslím si, že to svědčí o naprostém pokrytectví české vlády, která opět lavíruje. Říká: nejsme součástí válečné operace, ale... To znamená jednak chemici v Kuvajtu, ale i fakt, že je Česká republika na seznamu států, které podporují útok spojeneckých armád a i to, že Česká republika poskytuje svůj vzdušný prostor pro přelet letadel."