Česko má léky pro otrávené pacienty, kontroly alkoholu pokračují

Foto: ČTK

Míchárnu, stáčírnu a zároveň sklad podezřelého alkoholu objevila zlínská policie. Našla ho v garáži pod sídlištěm Jižní Svahy. Právě na tomto sídlišti nakupovali alkohol lidé, u kterých se pak projevila otrava. Otravy metylalkoholem v Česku si podle zpráv z pátečního poledne vyžádaly už 18 obětí. Toto číslo se však může měnit, další lidé jsou v kritickém stavu v nemocnicích.

Foto: ČTK
Ve Zlíně experti zajistili na 500 lahví a stovky padělků etiket. Podle likérek jde o padělky, inspekce u nich pančovaný alkohol nezjistily. Likérky tvrdí, že na padělky už dříve upozorňovaly policii a celníky. Objevení stáčírny je první úspěch policie. Právě kontroly a vyšetřování na severu Moravy jsou podle policejního prezidenta Martina Červíčka klíčové pro vyřešení celé kauzy.

"Naprosto klíčové je vyšetřování v Moravskoslezském kraji. Myslím si, že lze předpokládat určitou návaznost na další případy. Ale v tuto chvíli bych nechtěl více informace upřesňovat, protože je to v intenzívní fázi šetření."

Leoš Heger,  foto: ČTK
Nebezpečný alkohol však dál může zabíjet v celém Česku. Lidé mohou mít láhve s pančovaným alkoholem ještě neotevřené doma, mohou být v distribuční síti. Nejvíc obětí je v Moravskoslezském kraji, kde vše před týdnem začalo. Policie, celníci a kontroloři prověřují prodejce i distributory. 200 litrů neokolkovaného alkoholu se našlo i na tržišti v Českém Těšíně. V souvislosti s otravami šetří policie téměř čtyřicítku případů. Už obvinila osm podezřelých. Ministr zdravotnictví Leoš Heger /TOP 09/ nevyloučil, že pokud by případů přibývalo, ve hře je i úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu v rizikových regionech. Česko už má také k dispozici preparát, kterým může otrávené pacienty léčit. Pochází z Norska, které Česku léčivo dalo bezplatně, uvedl ministr Heger:

"Funguje podobně jako preventivní podání čistého ethyalkoholu u postižených a povoluje podávání v těžších stavech, kdy je člověk v bezvědomí. Ten preparát dostáváme zdarma z Norska na vyzkoušení. Má jedinou nevýhodu, že jeho cena se pohybuje okolo 200 tisíc za jedno podání."

Erik Hovda,  zdroj: iDNES.cz
Šetrnější protijed a lepší krevní testy na otravu metanolem přivezl do Česka norský toxikolog Erik Hovda. Školil české laboranty, kterým přijel pomáhat s rozpoznáním a léčením otrav metanolem. Nová metoda bude místo měření metanolu, měřit přímo kyselinu mravenčí z analýzy krve. Na test stačí půl hodiny. Erik Hovda potvrzuje, že tento test je rychlejší než ten, který používají čeští lékaři:

"Norské toxikologické středisko má s pražským velmi dobré vztahy. Spolupracujeme spolu. Když jsem se dozvěděl, co se v Česku děje, rozhodl jsem se českým lékařům pomoci, protože z dřívějška máme z Norska hodně zkušeností s otravami metanolem."

Erik Hovda v České televizi uvedl, že v roce 2002 byl v Norsku podobný případ, kdy bylo 60 pacientů a 20 mrtvých. Rok před tím v Estonsku se v nemocnici během jednoho týdne ocitlo 150 lidí. Alkoholový skandál si prožilo před 25 lety i sousední Rakousko. Jedovatého alkoholu z Česka se nyní bojí Poláci. Celníci proto kontrolují lihoviny dovezené od nás. Média varují před nákupem alkoholu za hranicemi u českých sousedů.

Do odvolání platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu na stáncích. Probíhají přísné kontroly. Pokud kontroloři zjistí závady, můžou na místě provozovnu i zavřít. Policisté poučují personál, že lahve alkoholu ve stánku nesmí ani skladovat. Ptají se okolo stojících lidí, jestli si něco nedali.

"Chtěli jsem si dát rumíčka, ale včera prý dostali zákaz,"

uváděli lidé u stánku.

Foto: ČTK
"Neprodáváme",

říká prodavačka a na námitku kontrolorů, že je ve stánku láhev, dodává, že je to jen 20ti procentní peprmintka, a to je v pořádku.

V celém Česku už proběhlo na deset tisíc kontrol. Laboratorní kapacity jedou na plno. Svaz obchodu a cestovního ruchu, jehož členem jsou téměř všechny velké obchodní řetězce v zemi, vyzval všechny obchodníky, aby zastavili prodej alkoholu, u něhož není zřejmé, z jakého zdroje pochází nebo jeho označení vzbuzuje pochybnosti. Zákaz stánkového prodeje tvrdého alkoholu, který platí od středy, se zatím nerozšíří. Podle Potravinářské komory by zavedení plošného zákazu lihovin poškodilo poctivé výrobce a naopak posílilo černý trh. Potravináři naopak navrhují omezit či zcela zakázat dovoz metanolu do země.