Ekorekordy propagují třídění odpadu

I rekordy mohou být ekologické. Mohou vzniknout třeba z víček od pet lahví. Například největší loď z pet lahví je včetně stěžně dlouhá přes čtyři metry a široká asi metr a půl a je schopná plavby. Z pet víček se dá vytvořit i bludiště a nebo chobotnice. A my se ptáme Miroslava Marka z Agentury Dobrý den, jak vůbec vznikl nápad vytvořit ekorekordy?

Chobotnice s nejdelšími chapadly z víček od PET lahví,  foto: www.jaktridit.cz
"Materiál, který se odhazuje do kontejnerů na tříděný odpad, je hodně inspirující. My jsme byli vyzváni, abychom udělali nějakou osvětovou akci, která by měla přimět děti k tomu, aby třídily odpad, aby nekončil někde na skládce nebo ve škarpě. Proto jsme to vše spojili s oblastí rekordů a například na letošním festivalu Pelhřimov - město rekordů děti vytvořily chobotnici. Její chapadla byla z víček od pet lahví. V průhledných rourách bylo celkem 381.800 víček, což představuje přibližně jednu tunu tohoto barevného materiálu. Velice zajímavý je i přepočet. Děti po dvou měsících daly dohromady víčka, z nichž lze vyrobit asi 350 metrů dlaždic třeba na vydláždění parkoviště pro osobní automobily."

Takovýto odpad se dá výborně zpracovat i na módu. Například z víček pet lahví se vyrábějí tašky. Máte také nějaké módní rekordy z odpadového materiálu?

"Samozřejmě. Tady v Pelhřimově v Muzeu rekordů a kuriozit je třeba k vidění svetr, který paní Eva Vedder z Rokytnice nad Jizerou upletla z proužků, které si nastříhala ze sáčků na mléko. Proužků bylo potřeba 1.100 metrů a teprve poté mohla začít plést. Upletla svetr, který nejen že vypadá velice slušivě, ale dokonce ho nosila a má výborné tepelné vlastnosti. Proto je také vystaven u nás v muzeu kuriozit."

EKOvandr s kontejnerem,  foto: www.jaktridit.cz

Evidujete také nějaké zajímavé sportovní výkony třeba na podporu třídění odpadu a podobně?

"Ano, třeba ekovandr s kontejnerem, což je počin pěti mládenců, kteří ujeli celkem 180 kilometrů během šesti dnů a přitom tlačili žlutý kontejner na tříděný odpad. Jejich trasa vedla skutečně cestou necestou, každý den ujeli v průměru 30 kilometrů a hlavně navštívili 52 obcí, ve kterých šířili osvětu, která se týká třídění odpadu."