Obce mohou na svém území regulovat hazard

Poslanecká sněmovna schválila omezení hazardu. Návrh ČSSD a KSČM zachoval a v některých případech dokonce zvýšil pravomoci obcí a měst při regulaci provozování loterií a podobných her na jejich území. Pro tento levicový návrh zvedlo ruku 163 přítomných poslanců napříč stranami, proti nebyl nikdo, jen někteří se zdrželi. Zákonodárci v dolní komoře parlamentu tak neschválili kritizovaný návrh rozpočtového výboru, který obce a města z povolování některých druhů hazardu vylučoval.

Návrh dává obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahuje i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které si sami zřídily. Neobsahuje naopak zákaz internetového sázení nebo navyšování kapitálu loterijních firem. Jak už to tak v předvolební vřavě bývá, sociální a občanští demokraté se v hodnocení přijatého návrhu absolutně neshodly. Zatímco místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka přijatou normu chválil.

"Jde o průlomovou změnu, která skutečně zamezí tomu, aby bez souhlasu obecních zastupitelstev byl organizován hazard."

...místopředseda ODS Petr Gandalovič kritizoval.

"Je to spíše předvolební aktivitou než skutečným návrhem zákona."

Ministr financí Eduard Janota vysvětlil, proč jeho resort pod tlakem kritiky ze strany starostů kapituloval při sestavování vlastního návrhu.

"Já jsem zahlcován kritikou starostů obcí, kteří si stěžují, že z jejich obce se stává druhé Macao. Nechť si tedy oni toto povolují sami."

Příliš pochopení pro kroky ministerstva financí rozhodně neprojevila starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS, která se zároveň pokusila vysvětlit slova pražského primátora Pavla Béma, že hlavní město ČR je na tom v současnosti hůře než hazardem proslulé Las Vegas.

"Bohužel ve chvíli, kdy jsme začali vyhláškou regulovat výherní hrací přístroje, tak ministerstvo financí začalo vydávat povolení na videoloterijní terminály, které 20 let starý zákon o loteriích jako pojem vůbec neznal. Takže této mezery v zákoně zneužilo ministerstvo financí."

Marek Herman,  foto: ČTK
Jedním z nejhlasitějších kritiků přijatého návrhu na omezení hazardu je výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

"Mnoho poslanců ani nevědělo o čem hlasuje a podle toho to dopadlo. Ta novela ČSSD je právní paskvil. Uvedu dva příklady. Novela zakazuje používat peníze z loterií na sportovní akce mimo území ČR, takže de facto zakazuje financovat reprezentaci. Dále pokud Sazka bude chtít vypsat prémii na Sportku např. 50 milionů, tak musí požádat ministerstvo financí a to následně nově bude muset požádat o stanovisko všech 6 a půl tisíce obcí."

Tato slova zcela odmítá jako účelová a nepravdivá jeden z předkladatelů "hazardní normy" poslanec ČSSD Pavel Němec, který naopak vyzdvihuje jeho hlavní pozitivum.

"Ve sněmovně vyhrála města a obce obrovskou bitvu díky ČSSD a KSČM. Ten návrh byl z jejich dílny a já se nebojím to takto říct. Řekněme si otevřeně, že tam bylo několik návrhů a tento náš návrh získal to štafetové vítězství. Města a obce získaly možnost úplně zakázat hazard na celém svém území."

Jana černochová
To, že drtivá většina starostů byla s výsledkem středečního jednání poslanecké sněmovny navýsost spokojena dokládá názor starostky Černochové.

"Vnímám to jako částečné vítězství, protože se novelou tohoto zákona bude ještě zabývat Senát, ale samozřejmě z těch variant, které byly na stole, to jako vítězství vnímám. Pro mě by bylo mnohem horší, kdyby zůstal v platnosti stávající loterijní zákon nebo kdyby prošel návrh, který podporoval rozpočtový výbor."

Jenom připomínám, že návrh sněmovního rozpočtového výboru právě obce a města z možnosti regulovat hazard na svém území vylučoval. Nyní bude o novele rozhodovat Senát u nějž se očekává, že normu do poslanecké sněmovny vrátí.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio