Tlak na odchod vicepremiéra Jiřího Čunka zesiluje

Jiří Čunek, foto: ČTK

Tlak na odchod vicepremiéra Jiřího Čunka sílí. Předseda lidovců čelí obvinění z korupce a koalice ho dosud hájila. Poté, co odložil policejní výslech, a zdůvodnil to mediálním tlakem, premiér Mirek Topolánek poprvé naznačil, že by bylo lepší, kdyby odstoupil. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Odložením výslechu na policii Jiří Čunek své koaliční partnery rozčílil. Podle mnohých tím porušil slib, že nebude ze své strany vyšetřování protahovat a navíc měl přeložit klíčové důkazy o své nevině. Premiér Topolánek zároveň řekl, že chápe Čunkovu obavu z přílišné publicity výslechu.

"Chce jít na výslech jako každý jiný občan, to znamená bez cvrkotu kamer, bez toho, že by byl obtěžován novináři a já tomu rozumím. To jestli to je dobře nebo není v situaci, kdy je místopředseda vlády a předseda koaliční strany, to nechám bez komentáře. Samozřejmě zodpovědnost leží přímo na KDU-ČSL a k tomu jednání bude muset dojít."

Topolánek v této souvislosti zmínil jako příklad bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala. Ten kvůli obvinění z korupce odešel ze sněmovny a nyní ho soud - zatím nepravomocně - obvinění zbavil a ODS uvažuje o jeho návratu do politiky. Přerovská státní zástupkyně Jana Staňková tvrdí, že Jiří Čunek měl při plánovaném výslechu zajištěnu diskrétnost i možnost změny místa. Zároveň odmítla, že by zastupitelství poskytlo médiím informace. Šéf lidovců totiž odložil výslech s vysvětlením, že se o něm dozvěděla média a na místě ho mělo čekat několik televizních štábů. Jak hodnotí jeho krok politoložka Vladimíra Dvořáková?

"Já si myslím, že to byl velice nešťastný krok, i když dokážu z lidského hlediska pochopit, že příliš nestál o popularitu, která by byla spojena s tím, že by ho novináři očekávali. Ale pokud je vicepremiér, tak musí očekávat, že média budou všechny tyto věci pokrývat. Je samozřejmě otázka, jak to, že informace o výslechu unikla do médií. To mě připadá dosti nešťastné. Ale v souvislosti s tím, že předtím zazněla taky nešťastná kritika vlády k tomu, že policie postupuje liknavě, tak mi připadá přesunutí termínu výslechu jako velice nešťastné, protože Jiří Čunek tím prodlužuje vyšetřování, takže to nepůsobí příliš věrohodně."

Jiří Čunek,  foto: ČTK

Poškozuje poslední vývoj koalici?

"Já si myslím, že výrazně. Právě proto, že koalice si dala i do svého programu boj proti korupci. Pokud předseda koaliční strany a místopředseda vlády je z tohoto hlediska vyšetřován, myslím si, že je neúnosné, aby setrvával v této funkci."

Jiří Čunek však z vlády odejít nemíní. Tvrdí, že je nevinný a žádný úplatek nepřijal. A jak se nyní k Čunkovi staví politici? Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka bude jeho pozice v politice stále složitější. Odejít měl podle něj už dřív. Po osobní odpovědnosti volají i koaliční zelení. Lidovci před týdnem přijali usnesení, že svému předsedovi věří. Uvnitř strany však stoupá napětí.

Čunkova aféra zatím nesnížila jeho důvěryhodnost u voličů na Vsetínsku, kde kandidoval do Senátu. Průzkum Univerzity Palackého v Olomouci zveřejněný serverem Aktuálně.cz ukázal, že v senátním obvodě Vsetín věří v Čunkovu nevinu 70 procent lidí.