Muzeum v Litoměřicích vystavilo otisk ruky Karla Gotta

Křišťálový otisk dlaně prezidenta Václava Havla, foto: Ondřej Kavan, archiv Jana Huňáta, Wikimedia Commons, CC0 1.0

V Litoměřicích je velmi specifické muzeum s názvem Křišťálový dotek. Najdete tu odlitky dlaní známých osobností. Teď k nim přibyl křišťálový otisk dlaně českého zpěváka Karla Gotta.

Litoměřický sklář získal otisk zpěváka tři měsíce před jeho smrtí. Následně ho přetvořil do křišťálové podoby. Podrobnosti přiblízí kurátor výstavy Alexandr Huňát.

"Otisk ruky Karla Gotta byl získán při příležitosti oslav jeho 80. narozenin. To už byl mistr hodně nemocný, takže bylo docela problematické se k němu dostat. S otiskem pomohla bývalá modelka Kuchařová a pan Brzobohatý. Můj syn je zacvičil, aby uměli odebrat ten otisk, přivezl jim hmotu a byl u toho."

Jak výsledné dílo vypadá? Jsou tam nějaké zajímavé detaily?

"Ta vlastní ruka je velice zajímavá a zvláštní, trošku bych řekl atypická od těch ostatních a poměrně velká. Na jeho palci je vybroušen slavík jako symbolika našeho nejúspěšnějšího zlatého slavíka v historii."

Je tam také podpis Karla Gotta?

"Ano, podpis je tam také. U všech osobností, kterým děláme otisk, tak se nám podepíší a ty podpisy jsou vypískované přímo u ruky dané osobnosti. Takže je tam jeho velice zvláštní a zajímavý podpis. Hodně ho návštěvníci, od té doby co jsme otevřeli, obdivují."

Pamatujete si, kolik odlitků rukou jste udělal pro muzeum?

Jan Huňát,  foto: Stanislava Brádlová,  archiv ČRo

"Otisky dělá můj syn, ten je autorem speciální metody, která dokáže zobrazit v křišťálu veškeré detaily dlaně a díky ní můžeme garantovat autenticitu rukou. Otisků je kolem padesáti. V muzeu je jich kolem čtyřiceti, jsou to nejznámější a nejobdivovanější osobnosti z oblasti sportu, hudby, politiky."

Máte v muzeu nějaký zvláštní otisk ruky, která vás u některé osobnosti zaujala?

"Velice nás zaujala drobná ruka bývalého prezidenta Václava Havla. Je nejmenší mužskou rukou v muzeu. Spousta návštěvnic zjišťuje, že má stejně velkou ruku, jakou měl pan Havel. Vedle ní mám ruku bývalého prezidenta Klause a ta je zase neobyčejně velká ve srovnání s Havlem. Nejširší a druhá největší ruka v muzeu patří našemu špičkovému hokejistovi Jaromírovi Jágrovi a vůbec největší je ruka amerického herce Stevena Seagala. Ta svojí mohutností vyniká. Velice zvláštní je i ruka gymnastky Věry Čáslavské. Má velice kraťoučké prsty. Návštěvníky vždycky zaráží, jak se s těmi kraťoučkými prsty mohla udržet na bradlech a dělat takové fantastické věci, které dokázala."

Ringo Starr ze slavných Beatles otisknul svou dlaň pro výrobu křišťálového odlitku,  foto: archiv Jana Huňáta,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Nepřišla k vám nějaká kartářka, která by četla z čar na dlaních?

"Kartářky jsme tu neměli, ani je nechceme zvát, aby se z nás nestala věštírna. Ale je pravda, že tu byla jakási dáma, která zřejmě uměla číst z rukou. U každé vydržela alespoň dvě minuty a zřejmě si ty čáry nějakým způsobem interpretovala do historie té osobnobnosti, což mohlo být zajímavé, ale nesdělila nám své zkušenosti."

Jak dodal Alexandr Huňát, dalším snem jeho syna Jana je odlitek ruky našeho nejlepšího judisty a olympijského vítěze Lukáše Krpálka, a tím největším pak otisk papeže katolické církve Františka.