Ztratili jste kvůli covidu čich? Můžete ho trénovat pomocí parfémovaných fixů

Parfémované fixy, foto: ČT24

Jedním z příznaků nemoci covid-19 je ztráta čichu a chuti. Trénovat tyto smysly můžete i doma pomocí parfémovaných fixů.

Foto: ČTK / David Taneček

Sadu fixů při zapojení do studie posílá Česká společnost ORL a chirurgie hlavy a krku. V první vlně koronaviru udávalo v Česku ztrátu čichu 54 procent nemocných. Čich ztrácí více lidé v Evropě než v Asii. Nyní o něj přichází skoro dvě třetiny pacientů. Někdy může být ztrata čichu dokonce jediným symptomem, že se lidé koravirem nakazili.

Co radí lékaři? Podle nich je nejlépe pár týdnů počkat, jestli se čich sám nevrátí, říká Milan Sova z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

Ilustrační foto: moritz320,  Pixabay / CC0

"Všechny buňky, které byly napadeny virem, a nejenom virem, ale i samotnou imunitní reakcí, dokáží zregenerovat a dokáží se vrátit zpátky tam, kde to bylo."

Čich se většinou spontánně upraví až u 90 procent nemocných. Lékaři doporučují přestat kouřit. U koho problémy přetrvávají, může se zapojit do studie a nechat se otestovat.

Fixy mají čtyři intenzivní vůně

Jan Plzák,  foto: ČT24

Společnost jim pošle bezplatně sadu parfémovaných fixů. Díky nim lidé zjisti, nakolik je jejich postižení čichu vážné. Pokud ano, mohou začít sami doma trénovat, vysvětluje Jan Plzák, přednosta Kliniky ORL v pražském Motole.

"To je taková domácí posilovna pro nos. Jsou čtyři ingredience. Je to něco květinového, doporučuje se růže, něco ovocného - citrón, nějaké aroma, třeba hřebíček, něco pryskyřičného - eukalyptus a k těmto vůním přičichávat."

Zdroj: 1. Lékařská fakulta UK

A jak trénink probíhá? Pacient by měl trénink provádět dvakrát denně po dobu pěti minut. Doporučuje se trénink alespoň po dobu 32 týdnů. Pacienti by si měli vést diář, a zapisovat si, co cítí.

Poruchy čichu jsou hlavně u mladých. Pacienti na jednotkách intenzivní péče poruchu čichu udávají daleko méně často. Řada pacientů má i poruchy chuti, nevnímají hlavně hořkou chuť.