Adra eDrive, symbolická cesta na mys Dobré naděje. S covidem pomůže Africe nejmenší laboratoř světa

Dojet symbolicky přes Zambii a Niger až na mys Dobré naděje a zpět, je cílem benefiční akce ADRA eDrive.

Ilustrační foto: Michel Grolet,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

Jak už napovídá název, vyjet mohou elektroskútry, elektrokola či elektrokoloběžky, ale i běžná kola. Vybrané finance budou věnované na zavedení mobilní laboratoře pro testování nakažlivých nemocí, včetně covidu-19. A také na přístup k vodě.

"Zúčastnit se může každý, kdo chce s námi pomoci Africe a to na vozidle poháněné elektrosilou nebo vlastní silou. To znamená, na kole, koloběžce, elektrokoloběžce nebo i v elektromobilu. Cílem je dojet pomyslně na mys Dobré naděje se zastávkou v Zambii a Nigeru, což je ten náš cíl, kde chceme pomáhat," uvedla Karolína Emanuelová, vedoucí komunikace Adry.

Mys Dobré naděje | Foto: Dieg Delso,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Cesta na mys Dobré naděje je daleká, tam a zpět rovných 33 650 km. Cesta k registraci je pro všechny velmi jednoduchá.

"Lidé  nemusí mít aplikaci. Sčítat kilometry za ně budeme my. Stačí vyplnit registraci na adraedrive.cz, kde se lidé zaregistrují, zvolí si tam trasu, kterou chtějí ujet - od 40 do 100 kilometrů - a podle toho zaplatí příspěvek do veřejné sbírky, který jde na podporu těch našich projektů."

V Zambii laboratoř, v Nigeru hlubinný vrt

Které projekty chcete podpořit a v kolika zemích?

Nejmenší mobilní laboratoř světa | Foto: Česká zemědělská univerzita

"Vybrali jsme dvě země, Zambii a Niger, kde dlouhodobě pracujeme. Rozdáváme tam lidem nástroje na zemědělství nebo hospodářská zvířata. Ale v současné době země v Africe ovlivňuje i pandemie. V Zambii se zaměřujeme na distribuci ochranných pomůcek. Máme tam i zajímavost, na které spolupracujeme s fakultou tropického zemědělství, a to je nejmenší mobilní laboratoř světa na odhalování infekčních nemocí, nejen covidu, ale i dalších nemocí, které Afriku trápí. Malá laboratoř se může dostat i do málo dostupných oblastí Zambie. A projekt v Nigeru se zaměřuje na pomoc lidem, kteří tam uprchli z Mali, kde je velmi špatná bezpečnostní situace. Lidé odtud utíkají do Nigeru, kde to působí problémy. Tam se zaměřujeme na stavbu škol nebo pomoc dětem uprchlíků prostřednictvím školení pro učitele, aby s nimi mohli pracovat i co se týká nějaké psychosociální pomoci."

Niger | Foto: Roland Huziaker,  CC BY-SA 2.0

V Nigeru Adra kromě budování škol pomůže i s vybudováním hlubinného vrtu, který zajistí pro zdejší obyvatele dostatek pitné vody. Jak dodala Karolína Emanuelová, o tom, zda budou studny či nádrže na dešťovou vodu, rozhodují v Africe místní podmínky.

"Máme například hlubinný vrt, takže jsou to studny, ale někde jsou to nádrže na dešťovou vodu. Takové projekty jsme měli například v Etiopii, kde jsou dlouhá období sucha, ale když tam prší těch několik měsíců, tak je možné tu vodu nashromáždit a lidé si s ní nějakou dobu vystačí. Vždy záleží na konkrétní situaci, jak je tam možné tu vodu dostat."

Jak dlouho bude projekt eDrive trvat?

Ilustrační foto: Tower Electric Bikes,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

"Začal 20. května a bude trvat deset dní, tedy do 30. května. Doufáme, že se zapojí dostatek účastníků, aby s námi najeli dostatečný počet kilometrů a potažmo přispěli dostatečným množstvím finančních prostředků pro naši pomoc. Měli jsme i zájemce na invalidním vozíku, dokonce tramvaj se chce zapojit, protože je to také elektrovozidlo. Přihlášek máme kolem sta, takže jsme v takové půlce. Možná už jsme na ten mys dojeli. Ale potřebujeme ještě zpět, takže určitě potřebujeme každého, aby se ještě zapojil."