Nonsens - nesmyslné vynálezy a kuriozity

Photo: www.technicalmuseum.cz

Kladívko z křehkého porcelánu, noční brýle proti slunci či dáma pro dospělé hráče - to je jenom malá nabídka z výstavy nesmyslných vynálezů a kuriozit. Více než stovka těchto 'vynálezů' ze všech oblastí lidského života je teď k vidění v Brně.

Mottem výstavy je hledání smyslu v nesmyslu. Autory expozice pojmenované trefně Nonsens jsou členové a příznivci recesistické společnosti Za Veselí veselejší. Mezi ně patří sochař a keramik Vladimír Groš. Jak řekl, hlavním impulsem pro výstavu byla návštěva podobně smýšlejících lidí v Rakousku.

"V Herrnbaumgartenu existuje společnost podobných lidí. Mají tam muzeum věnované těmto nesmyslným věcem. Já jsem zjistil, že my podobné věci také děláme, ale teď jsme je začali dělat více uspořádaněji a některé nesmyslné akce, které jsme prováděli, dokumentujeme."

Leoš Janáček složil Lišku Bystroušku,  foto: ČTK
Společnost Za Veselí veselejší už má na svém kontě více než padesát happeningů, výstav, oživlých sousoší či obrazů. Místní nadšenci odhalili i několik pamětních desek a rekonstruovali historické události.

Na výstavě Nonsens teď vymysleli a vyrobili opravdu zajímavé předměty. Návštěvníci si tak mohou lámat hlavu, jak uhodit na hřebíček kladívkem z křehkého porcelánu. Mezi kuriozity patří i soška Leoše Janáčka, který právě složil Lišku Bystroušku. Slovo 'složil' tu však vyznívá mnohoznačně - Janáček má totiž na sobě slušivý myslivecký stejnokroj. Vladimír Groš vymyslel například brýle Besip /mimochodem tato zkratka znamená Bezpečnost silničního provozu/.

"To jsou brýle, které jsou složené z červených odrazových sklíček z kola. Kdysi bylo heslo u Besipu, že není důležité vidět, ale být viděn. Takže ten nesmysl spočívá v tom, že pokud si ty brýle nasadíte, tak nic nevidíte, ovšem jste zase viděná."

Jsou tu i brýle pro šmíráky s vloženými otvory pro klíčové dírky. Expozice je rozdělena do několika kategorií. Jedna z nich nese například název Vynálezy, které nezměnily svět. Uplatnění například nenašlo speciální kolo - manželé sedí v tandemu zády k sobě, zatímco milenecká varianta kola počítá s pohledem z očí do očí. A třeba dámu si tu mohou zahrát jen starší 18 let. Obvyklé kameny totiž nahrazují skleničky naplněné fernetem a vodkou. Na konci hry je už asi každému jedno zda prohrál nebo vyhrál.

"Mě tyto věci vždycky přitahovaly. Odjakživa jsem je shromažďoval nebo teď v poslední době jsem je záměrně vymýšlel a vyráběl. Není to jenom moje výstava, je tam zhruba 15 autorů. Většina exponátů je z poslední doby, z posledních asi pěti let,"

dodal výtvarník Vladimír Groš. Někteří autoři zhruba stovky nesmyslných předmětů jsou profesionálními výtvarníky. Část autorů naopak nemá s výtvarným uměním mnoho společného, jsou mezi nimi hudebníci, technici nebo zruční řemeslníci. Všechny ale spojuje chuť vymanit se formou nadsázky z příliš racionální společnosti. Hledat smysl v nesmyslu mohou návštěvníci až do 17. května. O den dříve se v Brně koná Muzejní noc, kdy se zdarma otevřou dveře galerií či muzeí. A právě na tento večer připravilo muzeum vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší názvy pro vystavené exponáty.