Ondřej Trojan zfilmoval Šabachův Občanský průkaz

Póster oficial de la película 'Občanský průkaz'

Režisér Želar, filmu nominovaného na amerického Oscara, Ondřej Trojan se po letech zase vrátil od práce producenta k režii. Jeho nový film se jmenuje Občanský průkaz a scénář k němu volně podle stejnojmenné knihy Petra Šabacha napsal Petr Jarchovský. Je to hořká komedie o osudech čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů. Od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku.

Ondřej Trojan během natáčení,  foto: 2media.cz
Literární předloha se odehrává v druhé polovině 60. let. Režiséra Ondřeje Trojana jsem se zeptal, proč jeho film látku posouvá do první poloviny let sedmdesátých.

Foto: 2media.cz
"Protože kdybychom chtěli točit rok 1968, museli bychom točit historický velkofilm a na to bychom sháněli peníze tři roky a možná bychom je ani nedali dohromady. Ale mělo to víc důvodů. Já si rok 1968 pamatuju přes svoje rodiče, protože mě v té době bylo 8 let, nikam jsem aktivně nechodil do ulic, i když tanky jsem viděl. Moje puberta jsou sedmdesátky a Petr věděl, proč to posouvá do tohoto období. Navíc v první půlce 70. let se velmi kovaly, ohýbaly a prověřovaly lidské charaktery a to je pro tenhle film velmi důležité."

Šabachova kniha je volný sled historek, které se ale motivy i tématem vážou do jednoho celku. Promítlo se to i do struktury filmu?

Foto: 2media.cz
"Mně se právě líbilo, že Petr tentokrát pro to vyprávění našel klíč v jakémsi deníkové strukturování a mně se líbilo, jak se ty příběhy na sebe postupně nabalují a jak se odkrávají a rozrůstají ty jednotlivé charaktery i osudy rodiny toho hlavního hrdiny. Takže ten způsob vyprávění mě velmi zaujal a byl to jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl ten scénář realizovat po prvním přečtení."

A docházelo k nějakým posunům ve vyznění, v tématu?

Foto: 2media.cz
"Neustále docházelo k posunům, my jsme film točili ve čtyřech etapách v průběhu jednoho roku, takže před každou etapou se ten scénář ještě měnil, protože už jsme věděli, jaké jsou limity a možnosti hlavních nehereckých představitelů, tekže jsme jim pak některé scény psali víc ještě na tělo, takže se scénářem jsme pracovali neustále, dokud jsme ho nedotočili."

A koho byste rád viděl v publiku?

Foto: 2media.cz
"Rád bych tam viděl mladé. A nostalgiky taky. Myslím, že ten film je zábavný i emotivní. Diváci, kteří měli rádi Želary, tam najdou emoci, diváci, kteří měli rádi Pějme píseň do hola, tam najdou závbavnost, kterou ta doba přinášela a kterou jsem se snažil přenést na plátno. Když jsme točili scénu předávání občanských průkazů, tak byli úplně šokovaní, co to byla za obrovskou kašparádu. Ta scéna je záměrně i trošku přetažená, aby si divák blbost a nekonečnost toho aktu v sále prožil a natočil jsem to tak, aby si to mladí diváci v sále prožili s veškerou parádou, jako jsme to prožívali my."
Foto: 2media.cz

V hlavních rolích diváci uvidí mnoho mladých nehereckých představitelů Libora Kováře, Matouše Vrbu, Jakuba Šárku a Jana Vlčka. Postavy učitelů a rodičů vedle nich vytvářejí Kristýna Boková, Marek Taclík, Jiří Macháček. Starostlivou mámu vytvořila Anna Geislerová a velkou příležitost dostal Martin Myšička v rozepsané postavě otce hlavního hrdiny.