Opravená žižkovská věž se znovu otevřela veřejnosti

Foto: Tower Park Praha

Žižkovská vysílací věž v Praze čnící nad horizont města dodnes poutá pozornost svojí neobvyklou architekturou. Nyní, dvacet let po dokončení prošla náročnou rekonstrukcí a znovu se otevírá veřejnosti. Její vlastník České radiokomunikace ji pronajal podnikatelům, kteří tu budou po dobu dvaceti pěti let provozovat restauraci, vyhlídku a luxusní jednopokojový hotel.

Foto: Tower Park Praha
Televizní vysílač s třemi ocelovými tubusy o celkové výšce 216 metrů se začal stavět v polovině osmdesátých let podle návrhu architektů Aulického, Kozáka a Béma. Dokončen byl v roce 1992. Vyvolal značnou nevoli české veřejnosti, zejména Pražanů a obyvatel Žižkova. Těm kromě architektury vadilo i silné elektromagnetické vlnění v okolí. Po čase se ale protesty vyčerpaly. Stavba poté vyprovokovala výtvarníka Davida Černého k tomu, že na ni umístil obří lezoucí "miminka". Dnes budova místním ani turistům nevadí, jak potvrdila naše malá akneta nedaleko vysílače:

"My na ni koukáme přímo z obyváku a líbí se nám."

Foto: Tower Park Praha
"Nejsem místní a líbí se mi. Asi sem patří, asi to tak má být."

"Líbí se mi. Hlavně ty sošky, ty děti z boku, ty se mi líbí."

"Je to dominanta, já už jsem si na ni zvyknul. Jsem tu třicet let a chyběla by mi, kdyby tam nebyla. Druhá věc ale je, že se myslím soudruhům, manažerům a vládě nepovedlo to záření v okolí věže."

Konkurz na rekonstrukci a pronájem věže vyhrála společnost Oreathea s.r.o., která vznikla v roce 2009 a za níž stojí podnikatelé Jaroslav Sedlák a Roman a Martin Lainovi. Důvody pronájmu vysvětlil finanční ředitel Českých radiokomunikací Martin Gebauer. Podle něj patří radiokomunikacím asi tisíc vysílacích věží po celé republice.

"Ten zásadní problém, který pro nás představují věže tohoto typu, je, že my nevlastníme know-how ani zdroje na to, abychom sami mohli provozovat pro veřejnost ty plochy, které k vyžití přímo vybízejí. Proto vždy hledáme strategického partnera, který má know-how a prostředky."

Rekonstrukce v hodnotě asi 50 milionů korun probíhala podle návrhu architektů a designérů Adama Jirkala a Jerryho Kozy. Během práce byl kompletně demontován vnitřek věže a zůstal pouze vnější plášť s okny.

"Žižkovská věž disponuje třemi výtahy, dvěma osobními a jedním nákladním a tento služební výtah zvládnul celou rekonstrukci věže. To znamená odvést mnoho tun materiálu, který se demontoval, a vyvézt mnoho tun nahoru,"

vysvětluje Roman Lain. Na rekonstrukci podle něj dohlížel i původní autor Aulický.

Lidé si mohou užít vyhlídku z moderní kryté rozhledny ve výšce 93 metrů nad zemí nebo si vychutnat speciality ve stylové restauraci a koktejlovém baru. Pro náročnější klientelu je určen luxusní minihotel asi 50 metrů nad střechami okolních činžovních domů.

Navzdory všeobecné ekonomické krizi, která oslabuje ekonomickou sílu většiny obyvatelstva, se podnikatelé neobávají nezájmu o žižkovskou věž. Navíc přístup na vyhlídku je zdarma.

"My jsme se stali členy Asociace světových věží - Great Towers of The World. Byl jsem teď na jejich zasedání, a to co jsem tam viděl, mě naplňuje optimismem. Lidé, když přijedou do města, tak na ty věže chodí, chtějí vidět město z vrchu a kolem těch věží vzniká takový docela hezký život."

říká Jaroslav Sedlák. Projekt narazil u místních obyvatel na to, že hodlá využívat nejen věž samotnou, ale také přilehlé Mahlerovy sady. Kromě pivnice tu do jara 2013 vznikne například i minigolf. Úprava parku již prošla úředním schválením.

Samotná vysílací špička věže stejně jako obal celé stavby zůstává v kompetenci Českých radiokomunikací. Tento majitel také rozhodne o dalším osudu "miminek" Davida Černého. Provozovatelé věže proti modernímu umění nic nemají. Jeho přítomnost prý zjemňuje kontroverznost celé stavby.