Papež posvětil Brnu tři kameny. Zabudují se do staveb spojených s Mendelem

Papež František posvětil základní kameny pro Brno.

Papež František ve středu posvětil ve Vatikánu tři kameny, které budou v roce 2022 tvořit základ tří brněnských staveb. Všechny souvisí s Gregorem Johanem Mendelem, zakladatelem genetiky a objevitelem základních zákonů dědičnosti, od jehož narození uplyne příští rok 200 let.

Do Vatikánu přivezla kameny delegace z Brna, papež František jim pak požehnal v rámci soukromé audience, které se zúčastnili popularizátoři Mendlova odkazu, zástupci Řádu svatého Augustina a také zástupci města Brna.

„Děkuji augustiniánům, že jsem s nimi mohla být přítomna papežské audienci – výjimečná událost pro Brno i mě osobně,“ napsala po setkání na sociálních sítích brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Markéta Vaňková | Foto: Česká televize,  ČT24

Připomněla, že soukromá audience u papeže Františka by nebyla možné bez vzájemné úcty, respektu a spolupráce města s augustiniánským řádem.

Přestože augustiniáni museli snášet mnohá historická příkoří, žijí s námi po staletí. Přinášeli našemu městu, jehož reprezentantem je i Gregor Johann Mendel, kulturní a vědecký rozkvět. Je symbolické, že právě augustiniánské opatství na Starém Brně věnovalo základní kameny, které byly posvěceny,“ doplnila primátorka.

Posvěcené kameny mají pro představitele augustiniánského řádu zvláštní význam. Pochází totiž ze základů kláštera, který v roce 1323 založila dvojnásobná královna a manželka českých panovníků Václava II. a Rudolfa Habsburského Eliška Rejčka. A Gregor Johann Mendel byl po roce 1868 jeho opatem.

„Svatý otec vlastně také zastává stanovisko, že věda víra jsou v ruku v ruce, že to není nic proti sobě. Už jen tím, že se nám podařilo relativně rychle, v řádu dvou měsíců, audienci domluvit, svědčí o tom, že i pro svatého otce je to velice důležité téma,“ řekl Českému rozhlasu Jakub Carda, který spoluorganizuje oslavy Mendelova narození a který byl na audienci u papeže.

Mendelův skleník

Požehnané kameny budou součástí rekonstruovaného Mendlova náměstí, budoucí Mendlovy sochy a také skleníku, ve kterém přírodovědec věnoval svým pokusům a pěstoval hrách, na němž zkoumal zákony dědičnosti. Skleník stál od roku 1854 v zahradě Augustiniánského opatství.

Řád ho nechá příští rok za 40 milionů korun obnovit. Nyní tam probíhá archeologický výzkum. Využití skleníku se ale plánuje širší – bude sloužit společenským účelům jako moderní stavba. Chybět však nebudou i původní prvky.

Johan Gregor Mendel | Foto: Wikimedia Commons,  public domain

„Multifunkční sál by měl sloužit výstavám, koncertům, přednáškám, pořádání vzdělávacích programů i jako bar či kavárna. Zároveň se díváme na ten historický odkaz. Snažíme se ukázat přes prosklenou desku, co se odehrává pod úrovní terénu a že tam vlastně významná část původního systému byla zachována,“ vysvětlil rozhlasu autor návrhu architekt Ondřej Chybík.

Lidé tak pod skleněnou deskou uvidí například původní chodník, základy sloupů, nádrž na vodu či zbytky květináčů. Skleník by měl být dokonce vybaven původním mobiliářem a replikou Mendelova pracovního místa.

Obnova skleníku by měla být hotova příští rok, na oslavy 200. výročí narození Gregora Johana Mendela. Brno na rok 2022 chystá řadu akcí spojených se světoznámým přírodovědcem.