Pardubické dostihové závodiště slouží i jiným sportům

Gran Steeplechase cross-country de Pardubice, foto: autora

Slavná Velká pardubická se chystá už na svůj 119. ročník. Avšak zdaleka nebude jedinou perlou letošní dostihové sezóny. Pardubické závodiště dokonce přivítá i závodníky z jiných sportovních odvětví. O tom už více prozradí v následujícím rozhovoru předseda představenstva tamního dostihového spolku Miroslav Petráň.

Začíná nová sezóna - kolik na ní máte naplánovaných dostihů?

"Stejně jako loni máme deset dostihových dnů, což obnáší něco přes devadesát dostihů. Zvažujeme, zda se v budoucnu nevrátit až k dvanácti dostihovým dnům, ale nikdo z nás neví, jak s námi zamává krize, tak zatím zůstáváme na deseti."

Velkým vrcholem bude tradičně Velká pardubická. Troufnete si odhadnout, zda stejně jako v posledních dvou ročnících překoná divácká návštěvnost fantastickou cifru 30 tisíc?

"Hodně záleží na počasí, i když loni nebylo krásně a přesto dorazilo 37 tisíc diváků. Domnívám se, že počty budou ještě narůstat, neboť i popularita dostihů jde u nás nahoru a za to jsme rádi."

Pardubické závodiště neslouží pouze koním a jezdcům. Jak je využíváno jinými sportovními odvětvími?

"Tradičně se u nás koná atletický kros, který byl i součástí ME. Jeho termín je týden po Velké pardubické. Kromě toho jsme letos uspořádali druhý ročník extrémního golfu. Hráči byli nadšeni, protože už jsou unaveni parádně zastřiženými greeny a je to krásné, když můžete přestřelit Taxisův příkop, za kterým se skrývá jamka. No a letošní novinkou je lyžování. Od ledna navštívilo závodiště 600 lyžařů a to bez úpravy stopy i jakékoliv reklamy."

Pardubice budou pořádat i kuriozní dostihy na dřevěných koních. Jaký bude jejich účel?

"Stejně jako loni chceme pomoci charitativní organizaci Medela. Je to dostih lidí z umělecké branže, loni vyhrál Ivan Trojan. Charitativní akce chceme dále rozvíjet a proto máme den před Velkou pardubickou naplánován dostih legendárních žokejů. Z Anglie máme přislíbenu účast nejlepšího překážkového jezdce historie Richarda Dunwoodyho, Steva Smithe, který vládl v šedesátých letech, dále vítěze Velké pardubické Charlieho Manna a možná i vítěze Velké národní Markuse Armitage. Ve Francii jednáme o Thiery Dumanovi, z Německa by měl přijet Reinhald Lording a z Ruska Voloďa Snitkovskij. Do toho naši Pepa Váňa, Vášek Chaloupka a Zdeněk Matysík. Výtěžek by měl být věnován jednak Medele a také Petru Gehmovi na pokroky v jeho léčení."

Je v dostizích důležitější kůň nebo žokej?

"Jde o souhru, ale koně narozdíl od auta nenastavíte. I když koně samozřejmě trénujete, nikdy nevíte, co vám to zvíře v dostihu udělá. Takže bych řekl, že spolupráce koně a jezdce je důležitá, ale profesionální jezdec musí umět zajet i na koni, kterého vidí poprvé v životě. Sedne na něj a pozná jeho charakter. Dobrý jezdec zkrátka zvládne jakéhokoliv koně v jakýchkoliv podmínkách."

Velká pardubická je nejstarším dostihem starého kontinentu. Ovšem jak je na tom s prestiží ve světě, kam by se dala zařadit v pomyslném žebříčku?

"Je to můj subjektivní názor, ale její prestiž jsme hodně zvedli, protože kdykoliv přijedeme do Anglie, tak se nás na ní ptají. Jestliže naši jezdci jsou v Anglii už více známí než tady, tak to hovoří za vše. Velká pardubická je zkrátka naším rodiným zlatem a zároveň je nejstarší kulturní, společenskou i sportovní akcí pořádanou v této zemi."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio