Po dvou měsících prázdnin nastoupili do škol v ČR žáci a studenti základních a středních škol

školní třída

Prázdniny v České republice jsou už minulostí. Po dvou měsících se v pondělí znovu rozezněly školní zvonky na přibližně 7 tisících školách, kde opět usedli žáci základních, speciálních a středních škol.... Připravila Eva Petržílková.

Více než 200 tisíc učitelů bude mít na starosti přes milion 660 tisíc dětí. S novým školním rokem však stojí řada škol před mnoha problémy. Patří mezi ně nízké platy učitelů, v řadě míst nedostatek kvalifikovaných pedagogů a jinde zase málo dětí. Podle Jaroslavy Delišové z ministerstva školství mládeže a tělovýchovy stále chybí na základních školách asi šest tisíc kvalifikovaných učitelů němčiny a angličtiny. Tento stav nepříznivě ovlivňuje i kvalitu výuky:

"Samozřejmě, že ta kvalita školní výuky záleží na konkrétním učiteli. A jestliže převládá počet neaprobovaných, což je přes 70 procent, tak ta kvalita výuky nemůže být taková, jakou bysme si představovali."

Učitelské povolání stále netáhne muže a absolventy pedagogických fakult. Na některých místech republiky budou školám vypomáhat i učitelé v důchodu. Např. na Liberecku je v důchodovém věku každý šestý učitel a 80 penzistů tamní školy přijmou.

Pedagogická veřejnost se ale letos zřejmě dočká nového školského zákona. Původní návrh této klíčové normy vrátila sněmovna vládě na jaře. Podle ministrova náměstka Jaroslava Milnera ministerstvo v nové verzi akceptovalo připomínky opozičních poslanců. Např. upustilo od záměru rušit víceletá gymnázia:

"My předpokládáme - nebo je více méně jasné, že nebude razantně řešena otázka víceletých gymnázií, jak bylo v původním textu. Zabýváme se i školskou právnickou osobou. To znamená jestli má být povinná pro všechny subjekty. Ale jsou to pracovní jednání,ta věc ještě není uzavřena."

Rozdílné názory také převládají v otázce financování škol. Otazníky visí také nad záváděním počítačů a internetu do škol. Meziresortní komise zatím nevybrala generálního dodavatele a projekt má zpoždění. Mnohé školy ale nespoléhají na stát a shánějí si samy sponzory.

Učebnic pro školáky a studenty by mělo být dost. Chybí jen některé publikace pro odborné předměty středních škol. Shodují se na tom všechna velká nakladatelství. Záleží jen na ředitelích škol, pro které knížky se rozhodnou. Při jejich výběru mají poměrně volnou ruku. Na trhu jsou k dispozici jak klasické učebnice, tak nové publikace s netradičním typem výuky. Pedagogické nakladatelství dalo tentokrát při sestavování učebnice angličtiny přednost domácím autorům před zahraničními překlady. Proč - to vysvětlila Marie Novotná.

"Jsem si jista, že český učitel přesně zná mentalitu a výkonnost žáka, s kterým pracuje. Navíc zná velmi dobře reálie, s kterými musí ten žák pracovat a zná velmi dobře i třeba rodinné zázemí a to, že třeba rodina velmi často není schopna tomu žákovi pomoci. A tomu všemu dokáže tuhle učebnici přizpůsobit."

Do prvních tříd letos nastoupilo asi sto tisíc dětí. - Bude to pro ně znamenat velkou životní změnu. Jak jim to co nejvíce usnadnit, poradila učitelka 1. stupně základní školy z Prahy 9 Radmila Dvořáková.

"Jít do školy poprvé - je pro takovýho šestiletýho človíčka - veliký krok do života. Je to pro něj veliká změna. Rozhodně rodiče by nikdy neměli dítě nějak strašit školou, ani učitelem zkrátka. To je to velmi důležitý. A říct mu takový ty pozitivní věci, že tam budou děti, že se něco dozví navíc atd."

Mezi školáky se v první den školy vypravili také politici. Prezident republiky Václav Havel zavítal do základní školy v Odolené Vodě. Ministr školství Eduard Zeman zahájil nový rok na několika školách v Jihočeském kraji. Mezi děti se vypravil i předseda poslanecké sněmovny Václav Klaus, a sice do dvou škol v Praze 6.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio