Počítačová hra proti domácímu násilí

V Česku startuje v těchto dnech vládní kampaň proti domácímu násilí. Jevu, o kterém se stále ještě otevřeně na veřejnosti nemluví. A kampaň je to netradiční. Především prostřednictvím počítačové hry má zaujmout skupinu mladých lidí od 15 do 25 let. Jak uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové, spoty se objeví také v kinech, televizi i rozhlase.

Tak tento spot mohou slyšet například posluchači v rozhlase. Celá kampaň se snaží zaujmout mladé lidi, tedy skupinu, v níž se první partnerské vztahy teprve vytvářejí. S domácím násilím se totiž podle průzkumu agentury STEM setkal každý šestý občan České republiky. Přitom oběti, podle nichž nejčastěji domácí násilí zapříčiní povaha partnera a spouští je alkohol, vyhledají pomoc obvykle až po šesti letech strádání.

Počítačová hra se proto snaží mladé lidi upozornit na příznaky a projevy domácího násilí. Jak říká jeden z tvůrců kampaně Filip Smoljak, vystupují v ní mladík a děvče, hráči mohou zvolit jejich podobu, oblečení i situace, které prožijí. A proč kampaň formou počítačové hry?

Zkoušel jste sám hru hrát?

Ta hra se do poslední chvíle dopracovávala, protože jsme zjistili, že je to moc náročné a my jsme ji museli udělat asi za tři měsíce. Zkoušeli jsme to hrát všichni, je to výborné, ale člověk na ty nuance přijde třeba až za měsíc. Ten čas nebyl, protože hra vznikla nedávno."

Slogan kampaně zní: Domácí násilí - Game Over, tedy kdo porušuje pravidla, tak prohrává. Kampaň stojí více než tři milióny korun a na jejím financování se podílejí ministerstvo práce a sociálních věcí a úřad vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba. Ten uvedl, že je cílená na jevy které nejsou kriminální, ale jsou tzv. na hranici zneužívání moci v partnerském vztahu.

"Hranice toho, co považujeme za domácí násilí, se právě v těchto fázích začíná měnit. Mění se tím, že se veřejnost začíná o to zajímat. Třeba před pěti lety se o tom fenoménu téměř vůbec nemluvilo. A tak bylo možné považovat za normální i něco, co by mělo mít trestně právní konsekvence. Dnes se pokoušíme zaměřit reflektor na oblast hraničních jevů, které jistě nemají povahu právní, ale mohou být jakýmsi předstupněm k násilí vyššího typu."

Podle vládního zmocněnce Jana Jařaba se výrazně zlepšila v této oblasti spolupráce vládních a nevládních organizacích, které se na kampaních podílejí společně.