Poslední rozloučení s Emilem Zátopkem

V prostorách Národního divadla se ve středu dopoledne sportovní veřejnost rozloučila s legendou českého sportu, běžcem Emilem Zátopkem. Vzdát poctu čtyřnásobnému olympijskému vítězi, který zemřel 21. listopadu ve věku 78 let, přišli jeho přátelé, někdejší soupeři, sportovci, umělci, politici i příznivci sportu. Více informací má Jaromír Marek.

Zátopka byl přítomen premiér Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a prezidentova manželka Dagmar Havlová. Prezident se pro nemoc zúčastnit nemohl. Přestože nebyl Emilu Zátopkovi vypraven oficiální státní pohřeb, dostalo se mu státních poct. Jeho rakev na jevišti Národního divadla byla zahalena státní vlajkou a na závěr obřadu zazněla česká hymna. Z jeviště zněly smuteční projevy a tklivé moravské písně v podání cimbálové muziky z Uherského Hradiště, rakev obklopily věnce a květiny, jež přišly z celého světa. Čestnou stráž u rakve stáli přední čeští sportovci a herci Národního divadla. Během smutečního obřadu nezazněly žádné velké projevy, rozloučit se s Emilem Zátopkem přišli především jeho přátelé a sportovní kolegové. Předseda českého atletického svazu Karel Pilný mimo jiné řekl: Pietního aktu se zúčastnil i předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch, který udělil Emilu Zátopkovi Medaili Pierra de Coubertina in memoriam. Jak řekl, Zátopek byl jednou z největších postav historie světového sportu a připoměl jeho olympijské úspěchy v Londýně a Helsinkách.

"Pamatuji si na těch 60 tisíc diváků, kteří všichni povstali a volali Zatopek, Zatopek, Zatopek... V tom okamžiku jsem pochopil, co vlastně znamená olympijský duch. Emil Zátopek byl skromným, pokorným a štědrým člověkem. Člověkem velkých hodnot, vzorem pro mladé lidi."

V závěru pak Samaranch pronesl tato slova:

"Emil Zátopek je legendou a legenda nikdy neumírá. V paměti olympijské rodiny, v paměti celého světa zůstane navždy."

Emil Zátopek byl nejen skvělým sportovcem, ale i propagátorem sportu. Známé jsou i jeho občanské postoje z období po "pražském jaru" v roce 1968. Na přání rodiny budou jeho ostatky uloženy na valašském slavíně v Rožnově pod Radhoštěm vedle olympijského vítěze v hodu diskem Ludvíka Daňka.