Pravděpodobně byli nalezeni sourozenci Vosmanští

Sourozenci Vosmanští, Foto: ČTK

Policie zřejmě po několika měsících uzavře, bohužel se smutným koncem, rozsáhlé pátrání po sourozencích Vosmanských. Náhodný chodec našel v neděli odpoledne u obce Brankovice na Vyškovsku dvě mrtvá těla. S největší pravděpodobností se jedná o hledané děti. Více informací k případu má Zdeňka Kuchyňová.

Po sourozencích 13-ti leté Dagmar a 11-ti letém Janovi policie pátrala od 30. července, kdy se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem vyjeli na výlet po jihomoravských památkách. Jednalo se o jedno z největších pátrání, při kterém policie v polovině srpna našla belgičanův vůz a o den později i jeho tělo. Původní verzi, že spáchal sebevraždu policisté vyvrátili, zemřel na selhání srdce. Podle filmu z fotoaparátu nalezeného ve voze kriminalisté určili několik míst, která skupina navštívila. Do případu se zapojili i senzibilové, veškerá pátrání po dětech však byla až do neděle neúspěšná. Jak uvedla policejní mluvčí Dagmar Bartoníková, těla ležela ve spacácích na těžko přístupném místě u polní cesty.

"Spací pytle odpovídají těm, které měla mít dvojice pohřešovaných sourozenců Vosmanských sebou, byly nalezeny další věci, jako vařič, jídelní miska, stan, které rovněž měla ve výbavě dvojice pohřešovaných sourozenců."

sourozenci Vosmanští,  Foto: ČTK
Totožnost dětí budou policisté zjišťovat v následujících dnech. Pravděpodobnost, že jde o hledané sourozence je však vysoká. V průběhu pátrání se začaly sdělovací prostředky soustředit na Knaepenovu minulost. Podle televize Nova byl v Belgii odsouzen za únos dcery a vnučky bankéře. Trest měl částečně strávit na psychiatrii. Podle Knaepenovy bývalé manželky Belgičan trpěl psychickou labilitou a experimentoval s léky. Jeho nová česká rodina však v chování nepozorovala žádné zvláštnosti. Podle kriminalistů vyšlo při pátrání najevo, že se Knaepen pokusil před smrtí zavraľdit svou manželku, její matku a své tři děti, když zapálil dům, ve kterém rodina spala. V dopise, který byl nalezen v opuštěném autě psal, že musí zemřít on i celá jeho rodina, aby z toho pro jeho děti neplynuly žádné následky. Rodině se však podařilo před výbuchem plynu a následným požárem utéci. To, že chtěl Knaepen upálit manželku i s dětmi, mohla být podle policistů reakce na to, co spáchal předtím. Nechtějí však spekulovat, zda to byl právě on, kdo nese vinu na smrti sourozenců.