Pražský Festival spisovatelů navštívil nositel Nobelovy ceny Soyinka

Wole Soyinka, foto: ČTK

"Není život bez ideálů,"čteme na plakátech, které ohlašují obyvatelům metropole, že začal 16. mezinárodní festival spisovatelů Praha. Jako každým rokem touto dobou se i letos upírají oči literárních příznivců k Praze, kde veřejně diskutují slavní spisovatelé z celého světa.

Mottem festivalu je výrok loni zesnulého amerického dramatika Arthura Millera "Není život bez ideálů". Arthur Miller měl být hostem festivalu v roce 2002, ale nemohl přijet ze zdravotních důvodů. "Myslím, že bude velmi užitečné diskutovat o jeho myšlenkách", míní prezident festivalu Michael March. "Máme povinnost ukazovat, že ideály existují a že stojí za to se pro ně obětovat," uvedl mimo jiné March.

Od osobnosti Arthura Millera je odvozeno i podtéma: Maryllin Monroe a detektivní literatura.

"Její smrt zatím nebyla objasněna a tak jsme si říkali, že by bylo velice zasjímavé s detektivkáři diskutovat na téma, jak oni sami by pojali smrt Maryllin Monroe. Proto tedy česká detektivka, proto detektivkáři. Maryllin Monroe stále přitahuje i tu nejmladší generaci," vysvětlila Vlasta Brtníková, viceprezidentka festivalu. Jak připomněl March, Monroe by letos oslavila 80. narozeniny.

Hlavním hostem letošního Festivalu spisovatelů Praha je nigerijský nositel Nobelovy ceny, dramatik Wole Soyinka: jeho český překladatel Vladimír Klíma o něm řekl:

Wole Soyinka,  foto: ČTK
"Pochází ze severozápadní Nigérie, ze země Jorubů. On sám psal také jorubsky. Narodil se v červenci 1934 a studoval jednak v Nigérii a potom v Leedsu. On je dramatik, ale také významný společenský činitel, čili má za sebou hodně esejistiky, studií a projevů, a píše dosti zajímavé básně a prózu."

Soyinka byl vězněn a trestu smrti unikl díky přímluvě Arthura Millera. Druhou hvězdou festivalu je španělský prozaik a scenárista Jorge Semprún, který mj. spolupracoval na legendárním Doznání, filmu o československých politických procesech padesátých let. Semprún prošel nacistickými tábory a po válce byl stoupencem komunismu. Na otázku Radia Praha vysvětlil, že pozvání přijal zejména kvůli Praze:

"Protože mám dávný vztah k Praze, znám ji od roku 1954. Znám Prahu před Stalinovým pomníkem, za něj i po něm..."

V Praze je také řecký spisovatel Vassilis Vassilikos a Mexičan Jorge Volpi. Přijet měl i autor populárního románu Hodiny Michael Cunningham, nakonec ale z osobních důvodů účast odřekl.