Před 100 lety vznikla Velká Praha

Mapa Velké Prahy

Prvního ledna 1922 se Pražané probudili do jiného města. Počet obyvatel se ztrojnásobil, město se zvětšilo více než osmkrát. Z Prahy se stala evropská metropole.

První pražský primátor Karel Baxa  | Foto: neznámý,  Wikimedia Commons,  CC0 1.0 DEED

Královské hlavní město Praha vzniklo v roce 1784, kdy se spojila čtyři samostatná pražská města. V 19. století se k nim připojilo Židovské Město, přejmenované na Josefov, Vyšehrad, Holešovice a Bubny. V prvním roce 20. století přibyla ještě Libeň. Praha měla v té době 21 kilometrů čtverečních a přibližně 233 tisíc obyvatel. Zákonem o vytvoření Velké Prahy se město rozrostlo o další čtvrti jako Dejvice, Karlín, Smíchov, Královské Vinohrady nebo Žižkov. Hlavní město Praha bylo nově rozděleno do 13 obvodů. Za společnou správu města bylo zodpovědné stočlenné ústřední zastupitelstvo a městská rada v čele s primátorem, kterým byl v tomto období Karel Baxa. Ve Velké Praze žilo v roce 1922 na 676.000 obyvatel a město se rozkládalo na území o velikosti téměř 172 km čtverečních.

Přijetí zákona přineslo celou řadu změn, vznik nových státních a zastupitelských úřadů. Do Prahy se z Vídně přestěhovala generální ředitelství významných firem. A samozřejmě to znamenalo i budování nové infrastruktury.

Praha Holešovice kolem  (kolem roku 1924) | Foto: Klub za Starou Prahu /Wikimedia Commons,  public domain
klíčová slova:
spustit audio

Související