Předvolebním hitem politických stran se stal boj s korupcí

billboard_ods.jpg

Odstraníme korupci, která brání efektivnímu fungování státu, tvrdí politické strany. Boj proti korupci se stal v letošním předvolebním klání jedním nejdůležitějších témat. Slyší na něj ale voliči ještě vůbec? Mají strany skutečně šanci přitáhnout na protikorupční hesla nové voliče? O to se zajímala Naďa Bělovská z Radia Česko:

Protikorupčními slogany letos strany na předvolebních billboardech rozhodně nešetří. Zdá se, že korupci všechny najednou vyhlásily válku. To ale v předvolebním boji rozhodně není novinkou, připomíná Eliška Císařová z české pobočky Transparency International:

"Když se podíváme detailně na obsahy těch sdělení, která na nás koukají z billboardů a z televizních debat, tak se v nich přeci jenom významně nic nemění. Myslím, že politické strany zvolily toto téma jako téma, které dlouhodobě ve všech průzkumech českou veřejnost hodně trápí. Takže je to podle mého názoru tak trochu tahoun pro voliče."

Kromě toho, že strany vědí o averzi voličů ke korupci, je k omezování nekalých praktik podle politologa Jana Kubáčka nutí i stav veřejných financí:

"V současnosti, když peněz je málo, lidé se bojí o zaměstnání a o svůj stav rodinných rozpočtů, a přitom se ukazuje, že kvůli korupci se každý rok ztrácí něco kolem patnácti procent veřejných zakázek, tak to samozřejmě začíná Čechy trápit a začínají to velmi tlačit do programů politických stran."

Také Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raifeissenbank, upozorňuje, že omezení korupce by výrazně pomohlo české ekonomice, kterou bobtnání korupčních praktik brzdí:

"To, jak se u nás rozmohla korupce zejména v oblasti zadávání veřejných zakázek, ale i třeba při obchodování s pozemky a podobně, myslím přesáhlo hranici, která umožňuje normální fungování ekonomiky v řadě oblastí. A myslím, že tady je to otázka ani ne tak zákona, ale praxe při zadávání veřejných zakázek."

Právě zprůhlednění veřejných zakázek v předvolebním boji propagují všechny strany. Podle Elišky Císařové ale zůstává otázkou, jestli politici své plány dokážou po volbách převést do praxe:

"Naše organizace každé dílčí opatření, které omezí výskyt korupce, vítá. Na druhou stranu řada opatření, která politické strany proklamují, se dala přijmout už v uplynulém období, kdy nám tady vládla úřednická vláda. Řada z těch opatření se dala přijmout i v dobách, kdy politické strany měly vládu s politickým mandátem a takováto opatření se dala prosadit. Takže dílčí opatření jsou vítaná, nicméně obecně si myslím, že politické strany k tomu přistupují značně alibisticky a tváří se, jako by nikdy předtím tu příležitost neměly. A to platí zejména o stranách, které v parlamentu sedí již několik volebních období."

To ale nic nemění na tom, že zprůhlednění zadávání veřejných zakázek je v Česku zapotřebí. Právě veřejné zakázky jsou totiž u nás nejčastěji příležitostí ke korupci.

MOD: Malý předvolební seriál Radia Česko zítra pokračuje prioritami jednotlivých stran v zahraniční politice.