Prezidenti Česka a Rakouska Václav Havel a Tomas Klestil odmítli spojovat Temelín s rozšiřováním Evropské unie

Na jednodenní návštěvu přijel ve středu do Prahy rakouský prezident Tomas Klestil. Se svým českým protějškem Václavem Havlem se sešel ke krátkému pracovnímu rozhovoru. Prezidenti spolu mluvili o česko-rakouských vztazích, rozšiřování Evropské unie a také o vzájemných sporech kolem temelínské jaderné elektrárny. Schůzku sledovala Kateřina Brezovská.

Prezidenti ČR a Rakouska zdůraznili, že Temelín představuje pouze jeden aspekt vzájemných velmi dobrých sousedských vztahů. Ty sice po spuštění jihočeské jaderné elektrárny ochladly, podle Tomase Klestila se však po podpisu dohody českým premiérem Milošem Zemana a rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem minulý týden v rakouském Melku opět blýská na lepší časy.

" Třístranný postup dohodnutý mezi Vídní a Prahou se zprostředkovatelskou rolí komisaře EU pro rozšíření je významný krok správným směrem,"řekl Tomas Klestil.

Václav Havel svého rakouského kolegu ujistil, že rakouské obavy z Temelína chápe a podpořil požadavek na maximální bezpečnost jihočeské elektrárny.

"V Evropě je mnoho atomových elektráren. Temelín musí být stejne bezpečný jako ty jiné. Ba měl by být, jakožto nejmladší, nejbezpečnější."

Temelín by podle Tomase Klestila neměl blokovat cestu ČR do Evropské unie. Oba prezidenti také shodně vyjádřili pochopení pro demonstrace odpůrců této jaderné elektrárny, avšak současně odmítli blokády vzájemné hranice. Tomas Klestil k tomu uvedl....

" Tato otázka by neměla být spojována s přibližováním České republiky k Evropské unii. To je můj názor už řadu let a při všem respektu k obavám a k právu na protest, blokády nejsou cestou k řešení."

Prezident Václav Havel svého rakouského doplnil: "Tím totiž se nedosáhne ničeho jiného, než, že občané budou ubližovat občanům, obchodníci obchodníkům."

Tomas Klestil neskrýval, že Temelín je výrazně emocionálně zabarvené téma. Odmítl ovšem názor, že rakouská vláda chce tento problém spojovat s rozšiřováním EU. Rakousko podle něj rozšíření podporuje a tento postoj je obsažen i ve vládním programu jeho vlády.

Ještě dodejme, že Česko-rakouské vztahy se letos výrazně zhoršily nejen kvůli Temelínu, někteří rakouští politici také dali najevo, že rozhovory o vstupu ČR do EU by se měly spojit se zrušením poválečných Benešových dekretů. Praha se počátkem letošního roku také připojila k politickým sankcím, jež na Rakousko uvalila EU kvůli tomu, že se členem vídeňské koaliční vlády stala strana Svobodných. Těm jejich odpůrci vyčítají rasismus, xenofobii a nejednoznačný postoj k německému nacismu.