Projekt nové Národní knihovny budí obdiv i rozpaky

Vítězný projekt nové Národní knihovny, foto: ČTK

Z téměř 400 návrhů nové budovy Národní knihovny v Praze porota vybrala projekt britského ateliéru Future Systems, který založil architekt českého původu Jan Kaplický. Zda se jeho návrh bude realizovat, to je na nějakou dobu ještě otevřená otázka. Každopádně se o něm bude hodně diskutovat.

Vítězný projekt nové Národní knihovny,  foto: ČTK
Ateliér Future Systems - jak název napovídá - proslul futuristickými projekty a návrh budovy Národní knihovny se také nese v silně netradičním duchu. Tvar stavby byl podle autorů inspirován pyramidou, ovšem postrádá hrany i špičku a mnohý divák zde spatřuje spíše chobotnici s velkým okem. To vše v neuvěřitelné barvě, říká Jan Kaplický: "Má neuvěřitelnou barvu, která začíná jako šampaňské, to je žluto-zlatá a přechází do už vybublaného šampaňského, skoro bílé, a má to obrovské oko, které se dívá na město, vy vidíte jednak Hrad a jednak vidíte Staroměstské náměstí. No je to budova ryze moderní a je pokrytá nepatrnými dlaždičkami, které jsou trojúhelníkové, které jsou jenom 6x6 centimetrů, takže to vypadá jako šupiny kapra nebo kůže nebo něco takového."

Právě modernost a odvahu návrhu ocenila výběrová komise, říká její předsedkyně, britská architektka českého původu Eva Jiřičná: "Všichni jsme se rozhodli, že to je nejlepší šance pro Prahu začít cestu individuální moderní architektury, která je na světovém měřítku."

Jan Kaplický,  foto: ČTK
Nadšení neskrývá ani historik moderní architektury Zdeněk Lukeš: "Já jsem spokojený, je to skvělá architektura a moc to panu Kaplickému přeji. Protože je to dnes jeden z nejslavnějších světových architektů, tak se konečně dočká realizace v Praze a pro Prahu to bude velká událost a vlastně pro celý svět architektury."

Architekt Michal Šrámek, jak jej citují Lidové noviny, ale v návrhu nepoznává knihovnu a Josef Štulc z Národního památkového ústavu si zase myslí, že Kaplického stavby nezapadají do české kulturní tradice, spíše se proto obává pověstné pěsti na oko. Členy výběrové komise ovšem byli i reprezentant Prahy a zástupce UNESCO - a oba hlasovali pro vítězný projekt, což bude jistě použito jako argument v jednání s památkáři. Tím spíš, že nová budova Národní knihovny má stát na Letné na hranici pražské památkové rezervace. A neměla by být nijak monumentální: "My jsme se snažili o to, aby měla minimální objem nad povrchem země a nejvíc objemu, to je skladiště knih pro 10 milionů knih, je pod zemí. To znamená, že minimálně vystupuje nad ty stromy na Letenské pláni," vysvětluje architekt Jan Kaplický a zdůrazňuje, že pod moderním povrchem má dřímat i moderní knihovnický systém: "Záleží na tom moderním skladovacím systému, na tom záleží úplně všechno. Jakoukoliv knihu dostanete během tří až pěti minut z toho skladiště."

Podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka návrh splňuje všechny požadavky, které jeho instituce měla. Náklady na výstavbu se zatím odhadují přibližně na dvě miliardy korun. A pokud se ji podaří prosadit a vystavět, jak se pak zapíše do srdcí Pražanů a Čechů? To může ukázat pouze čas, připouští i obhájkyně projektu Eva Jiřičná: "Nemůže nikdo navrhnout památku Prahy. Člověk to nemůže navrhnout, tím, se ta budova musí stát sama."

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio